halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
kişi ile daha önceden aramızda husumet vardı.Kişi küfür ederekten adeta haneme saldırı yaparcasına haneme girdi ve basit düzeyde kavga oldu her hangi bir yaralanma olmadı ancak kişi beni öyle bir suçlamış ki sanırsınız müebbet yemeliyim.mahkeme daha olmadık mahkeme ye türk ceza kanunu 25. made 1. fıkrası gereği meşru müdaafa ve sorumluluk hallerinden beraatimi talep ediyorum gibi bir beyanda bulunsam hakim in görüşü ne olur acaba ?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 25. maddesi 1. fıkrasına göre, gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. Dolayısıyla, kişinin size küfür ederek hanenize saldırı yaparcasına girmesi ve aranızda basit düzeyde bir kavga olması durumunda, meşru müdafaa hakkınızı kullanmanız ve kendinizi savunmanız hukuka uygun olabilir.

Savcılık tarafından size yöneltilen suçlamaların ağır olması durumunda, mahkemede savunmanız sırasında Türk Ceza Kanunu'nun 25. maddesi 1. fıkrasına atıfta bulunarak, meşru müdafaa hakkınızı kullandığınızı ve haksız saldırıya karşı kendinizi savunduğunuzu belirtmeniz önemlidir. Bu durumda, hakim savunmanızı, olayın meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini dikkate alacaktır.

Sonuç olarak, mahkemede meşru müdafaa hakkınızı kullanarak kendinizi savunduğunuzu ve Türk Ceza Kanunu'nun 25. maddesi 1. fıkrasına uygun hareket ettiğinizi ifade etmeniz durumunda, hakimin bu hususu değerlendirerek beraatinize karar verebileceği ve meşru müdafaa hali nedeniyle ceza verilmemesi yolunda karar verebileceği beklenir.

Net Cevap: Meşru müdafaa hakkınızı kullanarak kendinizi savunduğunuzu belirtmeniz durumunda, hakimin Türk Ceza Kanunu'nun 25. maddesi 1. fıkrası gereği meşru savunma hali dikkate alınarak beraatinize karar verebileceği beklenir.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu Madde 25 - Meşru savunma ve zorunluluk hali (1. fıkra)

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 25 - meşru savunma ve zorunluluk hali

kanun: (1) gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. (2) gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 25 - 2. davalar

kanun: davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir. davacının, maddî ve manevî tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır. manevî tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez. davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 128 - iddia ve savunma dokunulmazlığı

kanun: (1) yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 981 - 1. savunma hakkı

kanun: zilyet, her türlü gasp veya saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir. zilyet, rızası dışında kendisinden alınan şeyi taşınmazlarda el koyanı kovarak, taşınırlarda ise eylem sırasında veya kaçarken yakalananın elinden alarak zilyetliğini koruyabilir. ancak, zilyet durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmaktan kaçınmak zorundadır.