halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Miras taksim sözleşmesi yaptık. Sözleşmenin diğer tarafı, sözleşmeyle kendisine bırakılan taşınmazı kendi adına tescil ettirdi. Ben tapuya gittiğimde ise, murisin tapu kütüğündeki payı, sözleşmedekinden farklı olduğu gerekçesiyle tescil yapmayı reddettiler. Tapudaki muris payı, sözleşmedekinden büyük. Sözleşmenin diğer tarafı notere gidip bu durumu düzeltmeye yanaşmadı. İptal davası açtım, ilk derece mahkemesi sözleşmenin iptali kararı verdi, istinafa götürdüler, istinaftan da iptal kararı çıktı, yargıtay bozdu, ilk derece mahkemesi bozmaya direnmeyip uyma kararı verdi, yargıtaya itirazda bulundum fakat yargıtay bozma kararını onadı. Ben hala bu sözleşmeyle tapuda işlem yaptıramıyorum. Bu durum benim mülkiyet hakkımın ihlali anlamına gelir mi? Anayasa mahkemesine başvurabilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Sorunuzla ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri incelendiğinde, miras taksim sözleşmesi sonucu tapuda yaşanan sorunun mülkiyet hakkınızın ihlali anlamına gelip gelmeyeceği ve Anayasa Mahkemesine başvurup başvuramayacağınız konusunda açıklamalar yapabiliriz.

Türk Medeni Kanunu'nun 716. maddesine göre, mülkiyetin kazanılmasına esas olacak bir hukuki sebebe dayanarak malikten mülkiyetin kendi adına tescilini istemek hususunda kişisel hakka sahip olan kimse, malikin kaçınması halinde hâkimden, mülkiyetin hükmen geçirilmesini isteyebilir. Bu durumda, miras taksim sözleşmesiyle size bırakılan taşınmazın tapuda tescil edilmemesi durumunda mülkiyet hakkınızın ihlali söz konusu olabilir ve mülkiyetin hükmen size geçirilmesi için hâkimden talepte bulunabilirsiniz.

Ancak, Türk Medeni Kanunu'nun 677. maddesine göre, terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır. Miras taksim sözleşmesi yapılırken, sözleşmenin noterlikçe düzenlenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin diğer tarafının sözleşmede belirtilen miras payını tapuda tescil ettirmemesi ve tapudaki muris payının sözleşmedekinden farklı olması durumunda, sözleşmenin geçerliliği ve tescil işlemleri arasındaki uyumsuzluk dikkate alınabilir.

Bu durumda, miras taksim sözleşmesiyle ilgili yaşanan uyuşmazlık nedeniyle mülkiyet hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız ve mahkeme kararlarıyla sonuç alamadıysanız, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkınız bulunmaktadır. Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla yapacağınız başvuru sonucunda, Anayasa Mahkemesi'nin mülkiyet hakkınızın ihlal edilip edilmediği konusunda karar vermesi mümkündür.

Sonuç olarak, miras taksim sözleşmesiyle ilgili yaşanan tescil sorunu nedeniyle mülkiyet hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız ve mahkeme kararlarıyla sonuç alamadıysanız, Anayasa Mahkemesine başvurarak mülkiyet hakkınızın korunması için hukuki yollara başvurabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 716. - TMK 677. - Anayasa

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 677 - ii. miras payı üzerinde sözleşme

kanun: terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır. bir mirasçının üçüncü kişiyle yapacağı böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlıdır. sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkı sağlar.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 785 - 3. mahkeme kararı

kanun: lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebilir. yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini istenebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 1025 - i. yolsuz tescilde

kanun: bir aynî hak yolsuz olarak tescil edilmiş veya bir tescil yolsuz olarak terkin olunmuş ya da değiştirilmiş ise, bu yüzden aynî hakkı zedelenen kimse tapu sicilinin düzeltilmesini dava edebilir. iyiniyetli üçüncü kişilerin bu tescile dayanarak kazandıkları aynî haklar ve her türlü tazminat istemi saklıdır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 716 - iii. tescili isteme hakkı

kanun: mülkiyetin kazanılmasına esas olacak bir hukukî sebebe dayanarak malikten mülkiyetin kendi adına tescilini istemek hususunda kişisel hakka sahip olan kimse, malikin kaçınması hâlinde hâkimden, mülkiyetin hükmen geçirilmesini isteyebilir. bir taşınmazın mülkiyetini işgal, miras, kamulaştırma, cebrî icra veya mahkeme kararına dayanarak kazanan kişi tescili doğrudan doğruya yaptırabilir. bir taşınmazın mülkiyetinde eşler arasındaki mal rejimi dolayısıyla meydana gelen değişiklikler, eşlerden birinin istemiyle tapu kütüğüne doğrudan tescil olunur.