halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, varisler olarak murisin bir arsadaki hissesi için miras taksim sözleşmesi yaptık. Sözleşmenin bir maddesinde ; " *** ada, ***parsel numarasında kayıtlı 1/6 arsa paylı arsa niteliğine haiz taşınmazın tamamının benim uhdemde kalacağı yazmaktadır. Oysaki, murisin taşınmazdaki arsa payı vefatı öncesinde diğer bir hissedardan satın aldığı miktardan dolayı artmış. Yani önceden 10/60 hisseye sahipken, vafatı sırasında hissesi 12/60 olmuş. Tapu dairesi, sözleşmedeki hisse bilgisi ile kayıtlardaki bir biriyle örtüşmüyor diyerek, adıma tescil yapmıyor. Sözleşmenin diğer tarafı notere güncel olmayan önceki tapu senedini vererek kötü niyet ile benim dikkatsizliğimden yararlanıp hissenin farklı yazılmasını sağladı. Düzeltilmesi talebimi reddetti. Tapunun tescili reddetmesi üzerine, sözleşmede "hata" ve "imkansızlık"sebebiyle, taksim sözleşmesinin iptali davası açtım. Davayı kazandım, istinafa gitti, orada da kazandım fakat yargıtaya götürdü ve yargıtay kararı bozdu. Ona itiraz ettim ama yargıtay bozma kararını değiştirmeyip onadı. Hakkımı nasıl alacağım konusuda çaresiz kaldım.
H
Hukuk Asistanı

Miras taksim sözleşmesinde yer alan hisse payı ile tapu kayıtlarındaki hisse payı arasındaki uyuşmazlık nedeniyle yaşadığınız sorun, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda çözümlenebilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 642. maddesine göre, mirasçılardan her biri, mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Sözleşmede belirtilen hisse payı ile tapu kayıtlarındaki hisse payı arasında farklılık bulunması durumunda, mirasın adil bir şekilde paylaştırılması için sulh mahkemesinden yardım talep edilebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak paylaştırma yapar.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 560. maddesine göre, saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. Sözleşmede hata veya kötü niyet iddialarıyla miras taksim sözleşmesinin iptali davası açabilir ve mahkemeden hissenin adil bir şekilde paylaştırılmasını talep edebilirsiniz.

Yaşadığınız hukuki süreçte istinaf ve yargıtay aşamalarında kararların değişmemesi durumunda, hakkınızı korumak ve hissenin adil bir şekilde paylaştırılması için alternatif yollar düşünebilirsiniz. Hukuki danışmanınızla birlikte dosyanızı detaylı bir şekilde inceleyerek, yeniden bir hukuki süreç başlatma veya farklı bir yol deneme konusunda görüşebilirsiniz.

Sonuç olarak, miras taksim sözleşmesindeki hata veya kötü niyet iddialarıyla hissenin adil bir şekilde paylaştırılması için Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hukuki mücadelenizi sürdürebilir ve hakkınızı arayabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 642. - TMK 560.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 637 - a. koşulları

kanun: yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir. bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer. hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her türlü önlemi alır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 642 - b. paylaşmayı isteme hakkı

kanun: mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. her mirasçı terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 560 - 1. genel olarak

kanun: saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 589 - a. genel olarak

kanun: mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re’sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır. bu önlemler, özellikle kanunda belirtilen hâllerde terekede bulunan mal ve hakların yazımına, terekenin mühürlenmesine, terekenin resmen yönetilmesine ve vasiyetnamelerin açılmasına ilişkindir. önlemlerle ilgili giderler, ileride terekeden alınmak üzere, başvuran kişi tarafından; önleme hâkimin re’sen karar verdiği hâllerde devlet tarafından karşılanır. mirasbırakan, yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise, o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleşim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve mirasbırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderir.