halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
nafaka almak için ne yapmalıyım kime başvurmalıyım daha boşanmadım ama boşanmak istiyorum
H
Hukuk Asistanı

Nafaka talebinde bulunmak için boşanma davası açmadan önce de nafaka talebinde bulunabilirsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesi gereği, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Bu durumda, boşanma davası açmadan önce de yoksulluk nafakası talebinde bulunabilirsiniz.

Nafaka talebinde bulunmak için Türk Medeni Kanunu'nun 365. maddesine göre nafaka davası açabilirsiniz. Nafaka davası, davacının geçimini sağlamak için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. Nafakanın, yükümlülerin bir veya birkaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir. Nafaka davası, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir. Yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Boşanma sonrası nafaka davalarında ise Türk Medeni Kanunu'nun 177. maddesi gereği, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Dolayısıyla, boşanma sonrası nafaka talebinde bulunmak için nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.

Sonuç olarak, nafaka talebinde bulunmak için boşanma davası açmadan önce de nafaka talebinde bulunabilir ve Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda nafaka davası açabilirsiniz. Nafaka almak için neler yapmanız gerektiği ve kime başvurmanız gerektiği konusunda bir avukattan destek almanız da faydalı olacaktır.

İlgili kanun maddeleri: TMK 175. - TMK 365. - TMK 177.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 175 - 2. yoksulluk nafakası

kanun: boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 177 - 4. yetki

kanun: boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 365 - b. dava hakkı

kanun: nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir. dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir. hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 179 - 1. boşanma hâlinde

kanun: mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı olduğu rejime ilişkin hükümler uygulanır.