halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba 3 aydır nafakam yatmıyor 3 ay önceki süreçte de iki ayda bir yatırıyordu artık yaptırmamaya başladı avukatım var ama kuzenim kendisi yardımcı oldu yeterince söylemek istemiyorum artık baya uğraştı bu nafaka olayında icraya verebilirmiyim kendim bu konuda Bilgi verirseniz çok sevinirim nereye başvuruda bulunacağıma dair kendisi devlet memuru yatırmama gibi bir durum söz konusu olmaz yatırır önemli olan uyarı kağıdı gitmesi kendisine
H
Hukuk Asistanı

Nafakanın düzenli olarak ödenmemesi durumunda icra yoluyla tahsilat işlemi başlatılabilir. Nafaka alacaklısı olarak, nafakanın ödenmemesi halinde borçlunun icraya verilmesi için gerekli adımları atabilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu'nun 332. maddesi gereği nafaka davası açıldığında hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır. Bu kapsamda, nafakanın düzenli ödenmemesi durumunda icra yoluyla tahsilat talebinde bulunabilir ve hâkimin de bu yönde karar vermesini sağlayabilirsiniz.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 18. maddesi uyarınca nafakaya karar verilmesi halinde, nafaka alacaklısının haklarını korumak amacıyla icra müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Nafakanın düzenli ödenmemesi durumunda, icra müdürlüğü aracılığıyla borçlunun icraya verilmesi ve nafakanın tahsilatı sağlanabilir.

İcra ve İflas Kanunu'nun 344. maddesi gereği, nafakaya ilişkin kararlara uymayanların cezası tazyik hapsi olarak belirlenmiştir. Nafakanın düzenli ödenmemesi halinde, alacaklının şikayeti üzerine borçlu hakkında tazyik hapsi kararı verilebilir. Bu durumda, nafakanın ödenmemesi halinde icra yoluyla borçlunun tazyik hapsine alınması sağlanabilir.

Sonuç olarak, nafakanın düzenli ödenmemesi durumunda icra yoluyla tahsilat işlemi başlatabilir ve borçlunun icraya verilmesi için gerekli adımları atabilirsiniz. İcra müdürlüğüne başvurarak nafakanın tahsilatı için gerekli işlemleri başlatabilir ve borçlunun nafakayı ödemesi sağlanabilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 332. - Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 18. - İcra ve İflas Kanunu'nun 344. -

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 344 - nafakaya ilişkin kararlara uymayanların cezası

kanun: nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 365 - b. dava hakkı

kanun: nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. dava, davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın malî gücüne uygun bir yardım isteminden ibarettir. nafakanın, yükümlülerin bir veya bir kaçından istenmesi hakkaniyete aykırıysa hâkim, onların nafaka yükümlülüğünü azaltabilir veya kaldırabilir. dava, nafaka alacaklısına bakmakta olan resmî veya kamuya yararlı kurumlar tarafından da açılabilir. hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. yetkili mahkeme, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

kanun türü: ailenin korunmasi ve kadina karşi şiddetin önlenmesine dair kanun

kanun maddesi: madde 18 - nafaka

kanun: (1) bu kanun hükümlerine göre nafakaya karar verilmesi hâlinde, kararın bir örneği, resen nafaka alacaklısının veya borçlusunun yerleşim yeri icra müdürlüğüne gönderilir. (2) nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin sosyal güvenlik kurumu ile bağlantısı olması durumunda, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın nafaka, ilgilinin aylık, maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilir. icra müdürlüklerinin nafakanın tahsili işlemlerine ilişkin posta giderleri cumhuriyet başsavcılığının suçüstü ödeneğinden karşılanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 332 - 1. genel olarak

kanun: nafaka davası açılınca hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır. soybağı tespit edilirse, davalının, uygun nafaka miktarını depo etmesine veya geçici olarak ödenmesine karar verilebilir.