halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Nefsi Müdafaa Olayı kısaca anlatıyorum, 6 kişiyle beraber takılıyordum sonradan dinimi farklı olduğunu söyledim. Saygı duymayıp dalga geçmeye başladılar. Olay bir süre sonra alevlendi ve 6 kişiden birisi beni tuttu ve diğerleri vurmaya başladı. Ben de böyle bir şeyin olacağını düşünüp evden çıkarken yanımda biber gazı getirmiştim çünkü uzun süredir bu olay devam ediyor. Biber gazını çaresiz olduğum için kullandım ve genelde yüzlerine değil nefeslerini kesecek kadar kullandım. 4-5 tane şahidim ve tam orada kamera var. Eğer şikayetçi olursalar bu durumda haksız ben mi olurum?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 25. maddesi "meşru savunma ve zorunluluk hali" durumunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre, gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

Sizin olayınızda, dininizle ilgili dalga geçilmeye başlanması sonucu 6 kişiden birisinin sizi tutması ve diğerlerinin vurmaya başlaması haksız bir saldırı olarak değerlendirilebilir. Bu durumda, kendinizi ve başkalarını korumak amacıyla yanınızda bulundurduğunuz biber gazını kullanmanız meşru savunma hakkınızı kullanmanızı sağlar.

Ancak, meşru savunma hakkınızı kullanırken orantılı ve gerekli olmalısınız. Yüzlerine değil nefeslerini kesecek kadar biber gazı kullanmanız da bu kapsamda değerlendirilebilir. Ayrıca, olayın gerçekleştiği yerde bulunan şahitlerin ve kamera kayıtlarının da meşru savunma hakkınızı destekleyici deliller olabileceği unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, eğer 6 kişiden birisinin sizi tutması ve diğerlerinin vurmaya başlaması gibi haksız bir saldırıya maruz kalırsanız ve meşru savunma hakkınızı kullanarak biber gazı gibi makul bir güç kullanırsanız, bu durumda haksız olmanız beklenmez. Ancak, kullandığınız gücün orantılı ve gerekli olduğundan emin olmalısınız.

Net Cevap: Meşru savunma hakkınızı kullanarak biber gazını orantılı bir şekilde kullanmanız durumunda haksız olmanız beklenmez.

İlgili kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu 25. - meşru savunma ve zorunluluk hali

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 981 - 1. savunma hakkı

kanun: zilyet, her türlü gasp veya saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir. zilyet, rızası dışında kendisinden alınan şeyi taşınmazlarda el koyanı kovarak, taşınırlarda ise eylem sırasında veya kaçarken yakalananın elinden alarak zilyetliğini koruyabilir. ancak, zilyet durumun haklı göstermediği derecede kuvvet kullanmaktan kaçınmak zorundadır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 64 - 2. sorumluluk

kanun: haklı savunmada bulunan, saldıranın şahsına veya mallarına verdiği zarardan sorumlu tutulamaz.  kendisini veya başkasını açık ya da yakın bir zarar tehlikesinden korumak için diğer bir kişinin mallarına zarar verenin, bu zararı giderim yükümlülüğünü hâkim hakkaniyete göre belirler. hakkını kendi gücüyle koruma durumunda kalan kişi, durum ve koşullara göre o sırada kolluk gücünün yardımını zamanında sağlayamayacak ise ve hakkının kayba uğramasını ya da kullanılmasının önemli ölçüde zorlaşmasını önleyecek başka bir yol da yoksa, verdiği zarardan sorumlu tutulamaz.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 25 - meşru savunma ve zorunluluk hali

kanun: (1) gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. (2) gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 987 - 3. davaya karşı savunma

kanun: bir taşınırın zilyedi, kendisine karşı açılan her davada üstün hakka sahip olduğu karinesine dayanabilir. gasp veya saldırıya ilişkin hükümler saklıdır.