halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar, müvekkilin hem annesinden hem de babaannesinden miras kaldı. miras konusu taşınmazların çoğu anne ve babaannede ortak olarak gözüküyor. yani her ikisinde de aynı taşınmazlar söz konusu. bunlar dışında yalnız anne ve yalnız babaannede olan taşınmazlar da mevcut. Ortaklığın giderilmesi davası açacağız. İlk davamızda tüm taşınmazların satışını talep edeceğiz. diğer davada da yine ortak hisselerden bahsetmemiz yani diğer davada satışını talep ettiklerimizi de belirtmek ve satışını istemek zorunda mıyız?
H
Hukuk Asistanı

Miras konusu taşınmazların hem anneden hem de babaannesinden mirasçılara intikal etmesi durumunda ortaklığın giderilmesi için dava açılması gerekmektedir. Taşınmazların bir kısmının her iki mirasçıda ortak olması, paylaşımın zorunlu hale gelmesini ve ortaklığın sona erdirilmesini gerektirir.

Türk Medeni Kanunu'nun 642. maddesine göre, mirasçılardan her biri, ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Bu durumda, tüm taşınmazların satışını talep etmek ve paylaşımı istemek hakkınız doğmaktadır. İlk davada, tüm taşınmazların satışını talep edebilir ve ortaklığın giderilmesi için dava açabilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 699. maddesine göre paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir. Paylaşma biçiminde uyuşmazlık sağlanamadığı takdirde hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebilir. Dolayısıyla, diğer davada da ortak hisselerden bahsetmeniz ve satışını talep ettiğiniz taşınmazları belirtmeniz gerekebilir.

Sonuç olarak, ilk davada tüm taşınmazların satışını talep edebilir ve ortaklığın giderilmesi için dava açabilirsiniz. Diğer davada ise ortak hisselerden bahsetmeniz ve satışını talep ettiğiniz taşınmazları belirtmeniz faydalı olacaktır.

Net Cevap: İlk davada tüm taşınmazların satışını talep edebilirsiniz. Diğer davada ise ortak hisselerden bahsetmeniz ve satışını talep ettiğiniz taşınmazları belirtmeniz gerekebilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 642. - TMK 699.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 642 - b. paylaşmayı isteme hakkı

kanun: mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. her mirasçı terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 560 - 1. genel olarak

kanun: saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 637 - a. koşulları

kanun: yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir. bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer. hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvence göstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her türlü önlemi alır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 699 - b. paylaşma biçimi

kanun: paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir. paylaşma biçiminde uyuşmaz sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerlerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir. bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.