halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Bir otelde gece resepsiyon görevlisiyim. Otele müşteri olarak gelen 1 çift önce otel lobisin de tartışmaya başladı. Gece saat 02:30 civarı olduğu için diğer müşterilerin rahatsız olacağını düşünüp " biraz sessiz olurmusunuz otelde müşteriler var" dedim. Tamam diyerek geliştirdiler ve bir süre sonra adam kadına zarar vermeye vurmaya başladı. Kadın bana seslenerek benim koruma kararım var jandarmayı ararmisin dedi. O sırada adam tekrar kadının üstüne yürüdü ve vurdu. İkiside alkollüydü o sıra kadın benim oldugum tarafa resepsiyonun arka tarafına gelerek oradaki sandalyede oturmak için izin istedi. Bende kadına isterseniz sizin girişinizi yapalım odanıza tek çıkın dedim. O ara adam yanımıza gelerek kadını cekiştirmeye başladı. ikisine sakin olmalarını söyleyip ön tarafa yani lobi tarafına geçmelerini istedim. Adam o sıra sen karışma sen araya girme diyerek boğazımı sıktı ve beni ofis diye tabir ettiğimiz muduriyete kadar itekledi oradaki koltuga düştüm ve orda boğazımı sıkmaya devam etti. Bende hiç-bir şekilde söz veya temas olarak müdahalede bulunmadım ve sakin olmasını söyledim. Beni tehdit ederek sen kimsin otur buradan birdaha kalkma dedi. Kadın o sıra otelin içine girerek yukarı katlara çıktı. Bende tekrar jandarmayı arayıp gelmelerini söyledim. O sıra adam ofisin içinde üstüme gelerek telefonu almaya çalıştı "ver o telefonu, bırak o telefonu" gibi sözlerle üstüme yürüdü. Adam sonrasında kadını dışarı çıktı zannedip otelin önüne çıktı o sıra jandarma gelip adamı aldı. Şikâyetçi oldum darp raporum var boynum sağ sol ve arka tarafında morarmalar olduğuna dair. Adam da kendimi kaybettim diyerek suçunu kabul ediyor. Otelin kamera kayıtlarında herşey ortada artı olarak ses kaydıda yapıyor kamera tehditleride duyuluyor. Hem haneye tecavüz hem kasten darp etme ve tehdit edilme olarak davacı olursam adam ne gibi ceza alır. Piskolojik olarak kötü durumdayım ve işime konsantre olamıyorum. Bu durumda adama tazminat davası açabilir miyim? Kamera kayıtlarını görmek isterseniz gkslgklp1@gmail.com adresime mail atın sizinle iletişime geçerek gönderebilirim olay anını.
H
Hukuk Asistanı

Yaşadığınız olayda, şiddete maruz kalan resepsiyon görevlisi olarak hukuki haklarınızı kullanabilir ve gerekli yasal adımları atabilirsiniz.

Öncelikle, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri olan 6136 sayılı Kanun'un 25. maddesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 234. maddesi doğrultusunda şikayetçi olarak adli süreci başlatabilirsiniz. Adamın size yönelik saldırısı, boğazınızı sıkması ve tehditleri suç teşkil etmektedir. Adam hakkında kasten darp, hakaret, tehdit gibi suçlardan dolayı cezai işlem başlatılabilir. Adamın suçunu kabul etmesi de lehinize bir delildir.

Ayrıca, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 4. maddesi ve 8. maddesi gereğince koruyucu tedbir kararları alabilirsiniz. Olayın tekrarlanmaması ve size yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla mahkemeden koruyucu tedbir kararları talep edebilirsiniz.

Piskolojik olarak kötü durumda olmanız ve işinize konsantre olamamanız durumunda, manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca manevi tazminat istemi hakkınız saklıdır. Yaşadığınız olayın etkileri nedeniyle manevi zararlarınızın karşılanması için adli süreçte manevi tazminat talep edebilirsiniz.

Sonuç olarak, yaşadığınız şiddet olayı nedeniyle adli süreç başlatabilir, şikayetçi olarak adam hakkında cezai işlem talep edebilir, koruyucu tedbir kararları alabilir ve manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Olaya ilişkin kamera kayıtları ve ses kayıtları da delil olarak kullanılabilir ve mahkemede taleplerinizi destekleyebilir.

Net Cevap: Adam hakkında kasten darp, hakaret, tehdit gibi suçlardan dolayı cezai işlem başlatılabilir. Ayrıca, koruyucu tedbir kararları alabilir, manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 234. maddesi, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 4. maddesi ve 8. maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun 25. maddesi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 25 - 2. davalar

kanun: davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir. davacının, maddî ve manevî tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır. manevî tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez. davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 234 - mağdur ile şikâyetçinin hakları

kanun: (1) mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır: a) soruşturma evresinde; 1. delillerin toplanmasını isteme, 2. soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla cumhuriyet savcısından belge örneği isteme, 3. vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme, 4. 153 üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve elkonulan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme, 5. cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma. b) kovuşturma evresinde; 1. duruşmadan haberdar edilme, 2. kamu davasına katılma, 3. tutanak ve belgelerden örnek isteme, 4. tanıkların davetini isteme, 5. vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme, 6. davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurma. (2) mağdur, onsekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malûl olur ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir. (3) bu haklar, suçun mağdurları ile şikâyetçiye anlatılıp açıklanır ve bu husus tutanağa yazılır. (4) soruşturma veya kovuşturma evresinde, dava nakli veya adlî tıp işlemleri nedeniyle yerleşim yeri dışında bir yere gitme zorunluluğu doğması hâlinde mağdurun yapmış olduğu konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı harcırah kanunu hükümlerine göre adalet bakanlığı bütçesinden karşılanır.

kanun türü: ailenin korunmasi ve kadina karşi şiddetin önlenmesine dair kanun

kanun maddesi: madde 4 - hâkim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları

kanun: (1) bu kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir: a) işyerinin değiştirilmesi. b) kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi. c) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı türk medenî kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması. ç) korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı tanık koruma kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

kanun türü: ailenin korunmasi ve kadina karşi şiddetin önlenmesine dair kanun

kanun maddesi: madde 8 - tedbir kararının verilmesi, tebliği ve gizlilik

kanun: (1) tedbir kararı, ilgilinin talebi, bakanlık veya kolluk görevlileri ya da cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek yer hâkiminden, mülkî amirden ya da kolluk biriminden talep edilebilir. (2) tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilebilir. ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hâllerde, resen, korunan kişinin ya da bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir. (3) koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir. bu kararın verilmesi, bu kanunun amacını gerçekleştirmeyi tehlikeye sokabilecek şekilde geciktirilemez. (4) tedbir kararı, korunan kişiye ve şiddet uygulayana tefhim veya tebliğ edilir. tedbir talebinin reddine ilişkin karar ise sadece korunan kişiye tebliğ edilir. gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ilgili kolluk birimi tarafından verilen tedbir kararı şiddet uygulayana bir tutanakla derhâl tebliğ edilir. (5) tedbir kararının tefhim ve tebliğ işlemlerinde, tedbir kararına aykırılık hâlinde şiddet uygulayan hakkında zorlama hapsinin uygulanacağı ihtarı yapılır. (6) gerekli bulunması hâlinde, tedbir kararı ile birlikte talep üzerine veya resen, korunan kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkarabilecek bilgileri ve adresleri ile korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan diğer bilgileri, tüm resmi kayıtlarda gizli tutulur. yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilir. bu bilgileri hukuka aykırı olarak başkasına veren, ifşa eden veya açıklayan kişi hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı türk ceza kanununun ilgili hükümleri uygulanır. (7) talep hâlinde ilgililere kişisel eşya ve belgelerinin kolluk marifetiyle teslimi sağlanır.