İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: karayolları trafik kanunu
kanun maddesi: ek madde 4 - trafik kazalarına karışan otobüs işleticisi teşebbüslerin adlarının teşhiri
kanun: karayollarında yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve benzeri taşıtların karışmış olduğu ölümlü trafik kazası sonuçlarının; kusurlu araç veya araçları kullanan sürücü ve araca ait plaka numaraları ile birlikte otobüs işleticisi teşebbüsün unvanının, televizyon ve basın organları aracılığı ile kamuoyuna görüntülü ve yazılı olarak, kusur oranlarından söz edilmeksizin ilanı, sırrın ifşaı ve ticari itibarın ihlali sayılmaz. araçlarını ticari amaçla kullanmak üzere tescil ettirmek isteyen araç sahipleri, yönetmelikte belirtilen şartlara uymak ve bilgi ve belgeleri sağlamak zorundadırlar.
kanun türü: karayolları trafik kanunu
kanun maddesi: ek madde 2 - araçların tescil edildikleri amacın dışında kullanılması
kanun: araçlarını motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine 1.002 türk lirası idari para cezası uygulanır. ayrıca, araç on beş gün süre ile trafikten menedilir. 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı büyükşehir belediyesi kanunu ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı belediye kanunu kapsamında ilgili belediyeden; a) çalışma izni/ruhsatı almadan, b) alınan izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında, c) alınan izin/ruhsatta belirtilen çalışma bölgesi/güzergâh dışında belediye sınırları dâhilinde yolcu taşımak yasaktır. bu fıkranın (a) bendine uymayanlara 5.010 türk lirası, (b) bendine uymayanlara 2.018 türk lirası, (c) bendine uymayanlara 1.002 türk lirası idari para cezası verilir. fiilin işlendiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde tekerrürü hâlinde, bu fıkrada yer alan idari para cezaları iki kat olarak uygulanır. işleteni veya sahibi, sürücüsünün kendisi olup olmadığına bakılmaksızın aracın bu maddenin üçüncü fıkrasına aykırı olarak kullanılmaması hususunda gerekli tedbirleri almak ve denetimini yapmakla yükümlüdür. araç, bu maddenin üçüncü fıkrasının; a) (a) bendinin ihlali hâlinde altmış gün, b) (b) bendinin ihlali hâlinde otuz gün, c) (c) bendinin ihlali hâlinde ise on beş gün süreyle trafikten menedilir. ilgili belediye tarafından tahdit veya tahsis kapsamına alınmış ve bu kapsamda verilmiş çalışma izninin/ruhsatının süresi bittiği hâlde, belediye sınırları dâhilinde yolcu taşıyan kişiye 1.002 türk lirası idari para cezası uygulanır ve eksikliği giderilinceye kadar araç trafikten menedilir. ayırıcı işareti bulunmayan üçüncü fıkra kapsamındaki araçlardan taşımacılık hizmeti alanlara da 334 türk lirası idari para cezası uygulanır.
kanun türü: karayolları trafik kanunu
kanun maddesi: madde 60 - duraklamanın yasak olduğu yerler
kanun: taşıt yolu üzerinde; a) duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde, b) sol şeritte, (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç), c) yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde, d) kavşaklar, tüneller, rampalar, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara, yerleşim birimleri içinde beş metre ve yerleşim birimleri dışında yüz metre mesafede, e) görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde ve dönemeçlerde, f) otobüs, tramvay ve taksi duraklarında, g) duraklayan veya park edilen araçların yanında, h) işaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında; yerleşim birimi içinde onbeş metre ve yerleşim birimi dışında yüz metre mesafede, duraklamak yasaktır. bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.
kanun türü: karayolları trafik kanunu
kanun maddesi: madde 16 - karayolu dışında, kenarında veya üzerindeki diğer levhalar, ışıklar ve işaretlemeler
kanun: karayolu dışında, kenarında veya karayolu sınırı içinde, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek, anlamlarını değiştirecek veya güçleştirecek, tereddüte sebep olacak veya yanıltacak ve trafik için tehlike veya engel yaratacak şekilde levhalar, ışıklar, işaretlemeler ile, ağaç, direk, yangın musluğu, çeşme, parmaklık gibi yapı elemanları veya benzerlerini dikmek, koymak veya bulundurmak yasaktır. zorunlu hallerde bunların bulunabileceği yer, nitelik ve nicelikleri ile hangi şartlarda bulunabileceği, hangilerinin izne bağlı olduğu ve bunlarla ilgili diğer esaslar ve 13 üncü maddede belirtilen karayolu yapısında yapılacak çalışmalar ile ilgili esaslar, içişleri bakanlığının görüşü alınarak bayındırlık ve iskan bakanlığınca çıkartılacak yönetmelikle düzenlenir. verilen izinler, ilgili valiliğe bildirilir. bu madde hükümlerine aykırı hareket edenler 72 000 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. ayrıca bunlar, bütün sorumluluk ve giderler mal sahibine ait olmak üzere yolun yapımı, bakımı, işletilmesi ile ilgili kuruluşça kaldırılır.