halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Profesyonel Yönetim Kurulunun yapmış olduğu toplantının USULE uygun yapılmadığı yönünde, Ekim 2023 tarihinde 1 kat maliki İptal davası açmış.Yönetim bu konu hakında kat maliklerien bilgi vermediği gibi, yapılan toplantılardada gündeme getirmedi.2024 yılında yapılan toplantıda bu firmaya görev verilmedi.Bu yönetim tarafından vekalet verilen av.tan 30.000.-Tl dava masraf faturası geldi.Ayrıca davada da karar çıkmamış.Bu konu KMK kurulunda karar alınmalımıydı ?Yönetim kusurlumu? Masraf haricinde Alkınan kararların iptali halinde karşı taraf masrafı harç vs.ödeneği yapılacağı gibi alınan kararların iptali halindede iş uzamazmı ? Bu para site tarafından ödenirse, Hatalı yönetimden tahsil edilebilirmi ? Yanıtlarınız için Şimdiden teşekkürler
H
Hukuk Asistanı

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, Profesyonel Yönetim Kurulunun yapmış olduğu toplantının usule uygun yapılmadığı yönünde açılan iptal davası ve bu durumla ilgili masrafların nasıl karşılanacağı konusunda açıklamalar aşağıdaki gibidir:

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 32. ve 33. maddelerine göre, anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından belirlenen kararlara uyulması gerekmektedir. Ancak, bir kat maliki tarafından yapılan toplantının usule uygun yapılmadığı yönünde iptal davası açılması durumunda, bu konunun kat maliklerine ve yöneticiye duyurulması gerekmektedir. Yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine duyurmalı ve kararın iptali halinde yargılama giderlerinin ortak giderlerden karşılanacağı hükmü uygulanır (KMK Madde 38).

Yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur ve kendisine düşen borçları yerine getirmeyen kat maliklerine karşı gerekli adımları atabilir. Yönetici, vekalet verilen avukatın dava masraflarını karşılamak için kat maliklerinden uygun bir ücret talep edebilir ve kararın iptali halinde yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanabilir (KMK Madde 40).

Kat malikleri kurulu, yapılan toplantıların usule uygunluğu ve alınan kararların geçerliliği konusunda karar verebilir. Eğer bir kat maliki tarafından yapılan toplantının usule uygun olmadığı yönünde iptal davası açılmış ve bu durumla ilgili karar verilmemişse, konunun kat malikleri kurulunda görüşülerek karar alınması uygun olacaktır.

Hatalı yönetimden kaynaklanan masrafların site tarafından ödenmesi durumunda, bu masrafların hatalı yönetimden sorumlu olan yönetici veya yönetim kurulu üyelerinden tahsil edilmesi mümkündür. Ancak, bu konuda net bir karar alınabilmesi için durumun detaylı olarak incelenmesi ve gerekli kararın kat malikleri kurulu tarafından verilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, Profesyonel Yönetim Kurulu tarafından yapılan toplantının usule uygun olmadığı yönünde açılan iptal davası ve bu konuda alınacak kararlar, kat malikleri kurulu tarafından değerlendirilmeli ve gerekli adımların atılması sağlanmalıdır. Hatalı yönetimden kaynaklanan masrafların ödenmesi ve alınan kararların iptali halinde iş uzaması durumu, ilgili kanun maddeleri ve kat malikleri kurulu kararları doğrultusunda değerlendirilmelidir.İlgili kanun maddeleri: KMK Madde 38, KMK Madde 40.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 38 - 1.genel kural

kanun: yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. (ek fıkra: 14/11/2007-5711/19 md.) kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye, toplu yapılarda ise ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulunca seçilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir. yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 40 - iv - hakları

kanun: yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir. kat malikleri,kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden istiyebilir. yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir. (değişik: 13/4/1983-2814/13 md.) kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 33 - v - hakimin müdahalesi

kanun: (değişik birinci fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir. hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. (değişik üçüncü fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli türk lirasından ikibin türk lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 32 - iv - kararlar

kanun: anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir. bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler. anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır. kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür.