halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, Kız kardeşim 2010 yılında evlendi. Çalkantılı bir ilişkileri vardı. Baba evine git-gel boşanma davası aç kapat derken bu evliliği 6-7 sene sürdürdüler. Babam 2016 yılında kanserden vefat etti ve ardında 2017 yılında kız kardeşim eşinden şiddetli geçimsizlik gerekçesi ile boşandı ve boşandıktan iki hafta sonra tekrar barıştılar. Şuan resmi nikah olmadan yaşıyorlar. Herhangi bir sosyal güvencesi vb. bulunmamakta, annemizden rahmetli babamın maaşını talep etmektedir. Resmi nikahsız birliktelik konusu hakkında başvurabileceğim şikayette bulunabileceğim hukuk yolları nedir
H
Hukuk Asistanı

Resmi nikahsız birliktelik durumunda, kız kardeşinizin eski eşiyle yaşadığı ilişki ve annenizden rahmetli babanızın maaşını talep etmesi durumunda başvurabileceğiniz hukuki yollar bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 294. maddesine göre, ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler. Bu durumda, kız kardeşinizin resmi nikahsız birlikteliği ve annenizden rahmetli babanızın maaşını talep etmesi durumunda, soybağının kurulmasına itiraz etme hakkınız olabilir.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 196. maddesine göre, eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler. Eşin ev işlerini görmesi, çocuklara bakması, diğer eşin işinde karşılıksız çalışması, katkı miktarının belirlenmesinde dikkate alınır. Bu durumda, kız kardeşinizin eski eşiyle yaşadığı resmi nikahsız birlikteliği ve annenizden rahmetli babanızın maaşını talep etmesi durumunda, ailenin geçimi için yapılacak parasal katkının belirlenmesi için hâkime başvurabilirsiniz.

Sonuç olarak, kız kardeşinizin resmi nikahsız birlikteliği ve annenizden rahmetli babanızın maaşını talep etmesi durumunda, soybağının kurulmasına itiraz etme hakkınız olabileceği gibi, ailenin geçimi için yapılacak parasal katkının belirlenmesi için hâkime başvurabilirsiniz.

Net Cevap: Soybağının kurulmasına itiraz etme hakkınız olabilir ve ailenin geçimi için yapılacak parasal katkının belirlenmesi için hâkime başvurabilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 294. - TMK 196.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 294 - iii. itiraz ve iptal

kanun: ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler. itiraz eden, kocanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür. çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde itiraz hakkına sahiptir. tanımanın iptaline ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 196 - ii. eşler birlikte yaşarken

kanun: eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler. eşin ev işlerini görmesi, çocuklara bakması, diğer eşin işinde karşılıksız çalışması, katkı miktarının belirlenmesinde dikkate alınır. bu katkılar, geçmiş bir yıl ve gelecek yıllar için istenebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 159 - e. mirasçıların dava hakkı

kanun: evlenmenin butlanını dava etme hakkı mirasçılara geçmez. ancak, mirasçılar açılmış olan davayı sürdürebilirler. dava sonucunda evlenme sırasında iyiniyetli olmadığı anlaşılan sağ kalan eş, yasal mirasçı olamayacağı gibi, daha önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendisine sağlanan hakları da kaybeder.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 279 - 2. aile kontu ve ev eşyası

kanun: eşlerin birlikte yaşadıkları konut veya ev eşyası ortaklık mallarına dahil ise, sağ kalan eş, payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eş veya ölenin diğer yasal mirasçılarının istemiyle bunlar üzerinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınabilir. mal ortaklığı rejiminin ölüm dışındaki bir sebeple son bulması hâlinde, eşlerden her biri, üstün bir yararının varlığını ispat etmek suretiyle aynı istemleri ileri sürebilir.