İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 294 - iii. itiraz ve iptal
kanun: ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler. itiraz eden, kocanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür. çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde itiraz hakkına sahiptir. tanımanın iptaline ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 196 - ii. eşler birlikte yaşarken
kanun: eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler. eşin ev işlerini görmesi, çocuklara bakması, diğer eşin işinde karşılıksız çalışması, katkı miktarının belirlenmesinde dikkate alınır. bu katkılar, geçmiş bir yıl ve gelecek yıllar için istenebilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 159 - e. mirasçıların dava hakkı
kanun: evlenmenin butlanını dava etme hakkı mirasçılara geçmez. ancak, mirasçılar açılmış olan davayı sürdürebilirler. dava sonucunda evlenme sırasında iyiniyetli olmadığı anlaşılan sağ kalan eş, yasal mirasçı olamayacağı gibi, daha önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendisine sağlanan hakları da kaybeder.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 279 - 2. aile kontu ve ev eşyası
kanun: eşlerin birlikte yaşadıkları konut veya ev eşyası ortaklık mallarına dahil ise, sağ kalan eş, payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eş veya ölenin diğer yasal mirasçılarının istemiyle bunlar üzerinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınabilir. mal ortaklığı rejiminin ölüm dışındaki bir sebeple son bulması hâlinde, eşlerden her biri, üstün bir yararının varlığını ispat etmek suretiyle aynı istemleri ileri sürebilir.