halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Türkiyede yaşayan birisiyim ve Romanyalı bir adama Instagram mesajları üzerinden Yunanlara ve Yunanistan'a yönelik hakaret ve işgalle tehdit eden bir mesaj yazdım adam da beni online olarak emniyete şikayet etmiş. Hakaret konusunda Türk vatandaşlarına hakaret edecek kadar aptal değilim ancak yabancıların da böyle hakları olduğunu bilmiyordum. Süreçte beni ne bekler? İfademi alıp salarlar mı yoksa hakkımda kamu davası açılabilir mi?
H
Hukuk Asistanı

Türkiye'de yaşayan birisi olarak, Romanyalı bir adama Instagram mesajları üzerinden Yunanlara ve Yunanistan'a yönelik hakaret ve işgalle tehdit eden bir mesaj yazmanın ardından adamın sizi online olarak emniyete şikayet etmesi durumunda karşılaşabileceğiniz hukuki süreç aşağıdaki kanun maddeleri doğrultusunda şekillenir:

Öncelikle, Türk Ceza Kanunu'nun 342. maddesi "Yabancı Devlet Temsilcilerine Karşı Suç" başlığı altında yer almaktadır. Bu maddeye göre, Türkiye Cumhuriyeti'nde sürekli veya geçici olarak görevlendirilmiş yabancı devlet temsilcileri ile bunların diplomasi memurları veya uluslararası kuruluşların temsilcileri ile bunların diplomatik ayrıcalık ve bağışıklık tanınan memurlarına karşı işlenen suçlar bakımından, kamu görevlisi kabul edilir ve suç işleyen kişiler hakkında ilgili hükümler uygulanır. Dolayısıyla, yabancı bir ülkenin vatandaşına karşı işlenen suçlar da bu kapsamda değerlendirilebilir.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 341. maddesi "Yabancı Devlet Bayrağına Karşı Hakaret" başlığı altında da yabancı devlet bayrağı veya diğer egemenlik alametlerini alenen tahkir eden kişilere yönelik hapis cezası öngörülmektedir. Bu maddeye göre, resmen çekilmiş olan yabancı devlet bayrağını veya diğer egemenlik alametlerini alenen tahkir eden kişilere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebilir. Şikayete bağlı bir suç olup, ilgili devletin şikayeti üzerine soruşturma ve kovuşturma yapılır.

Sizin durumunuzda, Romanyalı adamın sizi online olarak emniyete şikayet etmesi üzerine, emniyet yetkilileri tarafından ifadeniz alınabilir ve şikayet üzerine soruşturma başlatılabilir. Yabancı bir ülke vatandaşına karşı yapılan hakaret ve tehdit içeren mesajlar nedeniyle, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince hakkınızda kamu davası açılabilir ve cezai işlem uygulanabilir.

Sonuç olarak, yabancı bir ülke vatandaşına karşı işlenen suçlar da Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda değerlendirilir ve hakkınızda soruşturma başlatılabilir, ifadeniz alınabilir ve kamu davası açılabilir. Yabancıların da Türkiye'de hukuki korunmaya sahip olduğu unutulmamalıdır.

Net Cevap: İfadeniz alınabilir ve hakkınızda kamu davası açılabilir.

İlgili kanun maddeleri: TCK 342. - TCK 341.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 342 - yabancı devlet temsilcilerine karşı suç

kanun: (1) türkiye cumhuriyetinde sürekli veya geçici olarak görevlendirilmiş yabancı devlet temsilcileri ile bunların diplomasi memurları veya uluslararası kuruluşların temsilcileri ile bunların diplomatik ayrıcalık ve bağışıklık tanınan memurları, kendilerine karşı görevlerinden dolayı işlenen suçlar bakımından, kamu görevlisi kabul edilerek; suç işleyen kişiler hakkında, bu kanunun ilgili hükümlerine göre cezaya hükmolunur. (2) işlenen suç hakaret ise, soruşturma ve kovuşturma yapılması, mağdurun şikayetine bağlıdır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 11 - vatandaş tarafından işlenen suç

kanun: (1) bir türk vatandaşı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, türk kanunlarına göre aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede işlediği ve kendisi türkiye'de bulunduğu takdirde, bu suçtan dolayı yabancı ülkede hüküm verilmemiş olması ve türkiye'de kovuşturulabilirliğin bulunması koşulu ile türk kanunlarına göre cezalandırılır. (2) suç, aşağı sınırı bir yıldan az hapis cezasını gerektirdiğinde yargılama yapılması zarar görenin veya yabancı hükûmetin şikayetine bağlıdır. bu durumda şikayet, vatandaşın türkiye'ye girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yapılmalıdır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 12 - yabancı tarafından işlenen suç

kanun: (1) bir yabancı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede türkiye'nin zararına işlediği ve kendisi türkiye'de bulunduğu takdirde, türk kanunlarına göre cezalandırılır. yargılama yapılması adalet bakanının istemine bağlıdır. (2) yukarıdaki fıkrada belirtilen suçun bir türk vatandaşının veya türk kanunlarına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişisinin zararına işlenmesi ve failin türkiye'de bulunması halinde, bu suçtan dolayı yabancı ülkede hüküm verilmemiş olması koşulu ile suçtan zarar görenin şikayeti üzerine fail, türk kanunlarına göre cezalandırılır. (3) mağdur yabancı ise, aşağıdaki koşulların varlığı halinde fail, adalet bakanının istemi ile yargılanır: a) suçun, türk kanunlarına göre aşağı sınırı üç yıldan az olmayan hapis cezasını gerektirmesi. b) suçluların geri verilmesi anlaşmasının bulunmaması veya geri verilme isteminin suçun işlendiği ülkenin veya failin uyruğunda bulunduğu devletin hükûmeti tarafından kabul edilmemiş olması. (4) birinci fıkra kapsamına giren suçtan dolayı yabancı mahkemece mahkûm edilen veya herhangi bir nedenle davası veya cezası düşen veya beraat eden yahut suçu kovuşturulabilir olmaktan çıkan yabancı hakkında adalet bakanının istemi üzerine türkiye'de yeniden yargılama yapılır. (5) birinci fıkra kapsamına giren hâllerde rüşvet ve nüfuz ticareti suçlarından dolayı yargılama yapılması adalet bakanının istemine bağlı değildir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 341 - yabancı devlet bayrağına karşı hakaret

kanun: (1) resmen çekilmiş olan yabancı devlet bayrağını veya diğer egemenlik alametlerini alenen tahkir eden kimseye üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. (2) bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması, ilgili devletin şikayetine bağlıdır.