halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Ruh sağlığı bozuk bir şahıs hakkımda onun kapısını ittirip ayağına düşürdüğüm ve onu yaraladığım iddiasıyla şikayetçi oluyor fakat olayın yaşandığı saatte ben olay yerinde bile değilim gidip hastaneden ayağında sıyrık diye rapor alıp benden şikayetçi olmuş ifadeye çağırılmam üzerine bunun bir iftira olduğunu belirttim bunun sonucunda ceza alma ihtimalim var mı?
H
Hukuk Asistanı

Soru ile ilgili cevap için Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesi "İftira" suçunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 234. maddesi "Mağdur ile Şikâyetçinin Hakları" hükümlerini referans alabiliriz.

Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesine göre, bir kişinin ruh sağlığı bozuk olduğunu iddia ederek ona hukuka aykırı bir fiil isnat etmek ve bu nedenle şikayetçi olmak iftira suçunu oluşturur. Eğer sizin hakkınızda bu şekilde iftira atılıyor ve olayın yaşandığı saatte olay yerinde bulunmadığınızı ispatlayabiliyorsanız, iftira suçu kapsamında cezalandırılabilirsiniz.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 234. maddesine göre ise, mağdurun ve şikayetçinin hakları arasında delillerin toplanmasını isteme, soruşturmanın gizliliğini koruma, vekil talep etme gibi haklar bulunmaktadır. Siz de iftira suçlamasıyla karşı karşıya kaldığınızda bu haklardan faydalanabilir ve masumiyetinizi ispatlamak için gerekli adımları atabilirsiniz.

Sonuç olarak, ruh sağlığı bozuk bir şahsın sizin hakkınızda iftira atması ve şikayetçi olması durumunda, olayın gerçekleşmediğini ispatlayarak iftira suçlamasından beraat edebilirsiniz. Ancak, adli süreçte delillerin toplanması ve mahkemede savunmanızı yapmanız gerekecektir.

Net Cevap: İftira suçlamasıyla karşı karşıya kaldığınızda, olayın gerçekleşmediğini ispatlayabilir ve iftira suçlamasından beraat edebilirsiniz. Ancak, adli süreçte delillerin toplanması ve mahkemede savunmanızı yapmanız gerekmektedir.

İlgili kanun maddeleri: TCK 267. - CMK 234.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 267 - iftira

kanun: (1) yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır. (3) yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. (4) yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur. (5) mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; hükmolunur. (6) mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır. (7) iftira sonucunda mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (8) iftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar. (9) basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilan olunur. ilan masrafı, hükümlüden tahsil edilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 128 - iddia ve savunma dokunulmazlığı

kanun: (1) yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 329 - suç uydurma ve iftira gibi hâllerde gider

kanun: (1) suç uydurup iftirada bulunduğu sabit olan kimse, bu nedenle yapılmış giderleri ödemeye mahkûm edilir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 234 - mağdur ile şikâyetçinin hakları

kanun: (1) mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır: a) soruşturma evresinde; 1. delillerin toplanmasını isteme, 2. soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla cumhuriyet savcısından belge örneği isteme, 3. vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme, 4. 153 üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve elkonulan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme, 5. cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma. b) kovuşturma evresinde; 1. duruşmadan haberdar edilme, 2. kamu davasına katılma, 3. tutanak ve belgelerden örnek isteme, 4. tanıkların davetini isteme, 5. vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya ısrarlı takip suçları ile kadına karşı işlenen kasten yaralama, işkence veya eziyet suçlarında ve alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme, 6. davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurma. (2) mağdur, onsekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malûl olur ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir. (3) bu haklar, suçun mağdurları ile şikâyetçiye anlatılıp açıklanır ve bu husus tutanağa yazılır. (4) soruşturma veya kovuşturma evresinde, dava nakli veya adlî tıp işlemleri nedeniyle yerleşim yeri dışında bir yere gitme zorunluluğu doğması hâlinde mağdurun yapmış olduğu konaklama, iaşe ve ulaşım giderleri, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı harcırah kanunu hükümlerine göre adalet bakanlığı bütçesinden karşılanır.