halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Sahibe'lik yaparak kölelerden rıza karşılığı para almak suç mudur?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 117. maddesi iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunu düzenlemektedir. Bu maddeye göre, cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden kişiye, mağdurun şikayeti halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilmektedir.

Sahibe'lik yaparak kölelerden rıza karşılığı para almak, insan onuruna aykırı bir durumu ifade etmektedir. Kölelik, modern hukuk düzenlemeleri ve evrensel insan hakları prensipleri tarafından kabul edilemez ve yasa dışı kabul edilmektedir. Dolayısıyla, kölelerden rıza karşılığı para almak da iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden bir eylem olarak değerlendirilebilir.

Türk Ceza Kanunu'nun 117. maddesi kapsamında, insan onuruna aykırı çalışma koşullarına maruz bırakmak veya düşük ücretle çalıştırmak gibi eylemler hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu doğrultuda, sahibe'lik yaparak kölelerden rıza karşılığı para almanın da benzer şekilde iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden bir eylem olarak değerlendirilerek cezalandırılması söz konusu olabilir.

Sonuç olarak, sahibe'lik yaparak kölelerden rıza karşılığı para almak, Türk Ceza Kanunu'nun iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunu oluşturabilecek nitelikte bir eylem olarak değerlendirilebilir ve bu eylem sebebiyle hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir.

İlgili kanun maddesi: Türk Ceza Kanunu - Madde 117

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 48 - avukata çıkar karşılığında iş getirme

kanun: avukat veya iş sahibi tarafından vadolunan veya verilen bir ücret yahut da herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık edenler ve aracı kullanan avukatlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. bu eylemi yapanlar memur iseler, verilecek hapis cezası bir yıldan aşağı olamaz.

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 1206 - b) hapis hakkının paraya çevrilmesi hâlinde

kanun: (1) taşıyan, üzerinde hapis hakkı kullandığı eşyanın paraya çevrilmesini istemiş, fakat satış sonucunda alacağını tamamen alamamışsa, kendisiyle taşıtan arasında yapılan navlun sözleşmesinden doğan alacaklarını elde edemediği oranda, taşıtandan isteyebilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 165 - suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi

kanun: (1) bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 117 - iş ve çalışma hürriyetinin ihlali

kanun: (1) cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden kişiye, mağdurun şikayeti halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir. (2) çaresizliğini, kimsesizliğini ve bağlılığını sömürmek suretiyle kişi veya kişileri ücretsiz olarak veya sağladığı hizmet ile açık bir şekilde orantısız düşük bir ücretle çalıştıran veya bu durumda bulunan kişiyi, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tabi kılan kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis veya yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası verilir. (3) yukarıdaki fıkrada belirtilen durumlara düşürmek üzere bir kimseyi tedarik veya sevk veya bir yerden diğer bir yere nakleden kişiye de aynı ceza verilir. (4) cebir veya tehdit kullanarak, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.