halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Beyler biliyorsunuzki son zamanlarda sahibindende yeni dolandirma yontemi cikmisi bazi kisilerin ilanini kopyalayip sahte link atiyorlar biriside benim adima sahte ilan acmis iste biliyorsunuz dolandirilan sahisada linki atmis sahte param guvende linki ile oradada benim telefin numaram adim soyadim yapiyor haliyle simdide dolandirilan kisi beni mahkemeye vericek herhangi bir sekilde benim yaptigimim kaniti yok beni nasil mahkemeye bile verebiliyor sasiriyorum dava acilirsa sizce kim kazanir
H
Hukuk Asistanı

Bu durumda, sahibinden veya benzer platformlardan sahte ilan açılarak dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla mahkemeye verilmeniz durumunda Türk Ceza Kanunu'nun dolandırıcılık suçlarına ilişkin ilgili maddeleri ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddeleri dikkate alınacaktır.

Türk Ceza Kanunu'nun 157. ve 158. maddelerinde dolandırıcılık suçları düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçunun hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendinize veya başkasına yarar sağlamak şeklinde gerçekleşmesi durumunda hapis cezası ve adli para cezası öngörülmektedir. Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri de ayrıca cezalandırılmaktadır.

Sizin adınıza sahte ilan açılarak dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla mahkemeye verilmeniz durumunda, dolandırıcılık suçunun unsurlarının varlığı, dolandırılan kişinin zarar gördüğünün ispatı ve sizin bu suça karıştığınıza dair somut delillerin mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerekecektir. Dolandırılan kişinin sizi mahkemeye vermesi durumunda, iddiaların ispatı ve delillerin değerlendirilmesi süreci mahkeme tarafından yürütülecektir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 213. maddesinde sahtelik iddiası sonucunda haksız çıkan tarafın kötüniyetli olması halinde celse harcına ve diğer tarafın uğradığı zararları tazmin etmeye mahkûm edilebileceği hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, sahte ilan açıldığı iddiasıyla mahkemeye verilmeniz durumunda, haksız çıkan tarafın tazminat ödemesine hükmedilebilir.

Sonuç olarak, sahte ilan açılarak dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla mahkemeye verilmeniz durumunda, dolandırıcılık suçunun unsurlarının ispatı ve delillerin mahkeme tarafından değerlendirilmesi sonucunda karar verilecektir. İddiaların ve delillerin mahkeme nezdinde değerlendirilmesi neticesinde kimin haklı olduğuna ve tazminat taleplerine ilişkin karar verilecektir.

Net Cevap: Dolandırıcılık suçlamasıyla mahkemeye verilmeniz durumunda, iddiaların ve delillerin mahkeme nezdinde değerlendirilmesi sonucunda karar verilecektir. İlgili kanun maddeleri doğrultusunda dolandırıcılık suçunun unsurlarının ispatı gereklidir. - Net Cevap

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu Madde 157, Madde 158 - Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 213.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 157 - dolandırıcılık

kanun: (1) hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 158 - nitelikli dolandırıcılık

kanun: (1) dolandırıcılık suçunun; a) dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle, b) kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle, c) kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle, d) kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle, e) kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak, f) bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, g) basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle, h) tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında, i) serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle, j) banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla, k) sigorta bedelini almak maksadıyla, l) kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle, işlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz. (2) kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (3) bu madde ile 157 nci maddede yer alan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 159 - daha az cezayı gerektiren hal

kanun: (1) dolandırıcılığın, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, şikayet üzerine, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 213 - haksız yere sahtelik iddiası

kanun: (1) sahtelik iddiası sonunda haksız çıkan taraf kötüniyetli ise bu sebeple ertelenen her bir duruşma için celse harcına ve talep hâlinde bu sebeple diğer tarafın uğradığı zararları tazmin etmeye mahkûm edilir. (2) resmî senetteki imza veya yazı inkâr edildiğinde, yukarıdaki harç miktarı iki katı olarak uygulanır. (3) bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmesinden önce, tarafların sahteliğe ilişkin iddialarından vazgeçmeleri hâlinde, hâkim, tazminattan indirim yapabileceği gibi tazminata hükmetmeyebilir.