halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, başlık biraz ilginç gelebilir. ancak sorunum tam olarak bununla alakalı. İnsanlar duyguları olan canlılardır, ben de bir kızı seviyorum, fakat kızın ailesi içerisinde ablası olayları suistimal ederek, çarpıtarak şahsıma çeşitli iftiralar atıyor. örneğin sapık iftirasına maruz kalmaktayım. 1 adet kötü söz sarf etmedim. Bir adet karşı tarafı üzecek mesaj iletmedim. Ancak durum bu maalesef. Ve ben de masumani kendi alanımda isim vermeden storyler ile kendi derdimi anlatmaya çabalıyorum. yada kendi derdimi bazen fake hesaplar ile anlatmaya çabalıyorum. Çünkü sapık iftirası çok onur kırıcı bir iftira. ve karşı tarafta sevdiğim kız söz konusu olduğunda geri dönüp rahat bir nefes alamıyorum. Şimdi durum böyleyken karşı taraf benden şikayetçi olduğunu iddia ediyor. Sizce ne yapmalıyım?
H
Hukuk Asistanı

Sorunuzda bahsettiğiniz durum, kişilik haklarına saldırı ve iftira gibi konuları içermektedir. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi bu durumda size yol gösterebilir.

Öncelikle, Türk Ceza Kanunu'nun 128. maddesi "İddia ve Savunma Dokunulmazlığı" ilkesine değinmek gerekmektedir. Bu maddeye göre, yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvurularda, kişilerle ilgili olarak somut isnatlarda bulunulması halinde ceza verilmez. Ancak, isnat ve değerlendirmelerin gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir. Dolayısıyla, size yöneltilen sapık iftirası gibi suçlayıcı ifadeler karşısında hukuki koruma sağlanabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 25. maddesi de size saldırı tehlikesinin önlenmesi, sürmekte olan saldırıya son verilmesi, hukuka aykırılığın tespiti ve maddi-manevi tazminat talepleri konusunda haklar tanımaktadır. Eğer karşı tarafın iftiraları ve saldırıları nedeniyle mağdur durumdaysanız, hukuki olarak bu duruma müdahale etme hakkınız bulunmaktadır. Kişilik haklarınızın korunması için gerekli hukuki adımları atabilir ve mahkemeden koruma kararı talep edebilirsiniz.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun iftira suçuyla ilgili maddeleri de söz konusu durumda önemli olabilir. Size yöneltilen sapık iftirası gibi asılsız ve onur kırıcı ifadelerin iftira suçu kapsamında değerlendirilmesi durumunda, karşı taraf hakkında yasal yollara başvurabilir ve suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Sonuç olarak, size yöneltilen iftira ve saldırılar karşısında hukuki olarak haklarınızı arayabilir, kişilik haklarınızın korunması için gerekli adımları atabilir ve gerekirse mahkemeden koruma kararı talep edebilirsiniz. Ancak, karşı tarafın size karşı açtığı şikayet durumu da dikkate alınarak, konuya hukuki danışmanlık almanız ve durumu detaylı bir şekilde değerlendirmeniz önemlidir.

Net Cevap: Size yöneltilen iftira ve saldırılar karşısında hukuki olarak haklarınızı arayabilir, kişilik haklarınızın korunması için gerekli adımları atabilir ve gerekirse mahkemeden koruma kararı talep edebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu Madde 128, Türk Medeni Kanunu Madde 25

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 25 - 2. davalar

kanun: davacı, hâkimden saldırı tehlikesinin önlenmesini, sürmekte olan saldırıya son verilmesini, sona ermiş olsa bile etkileri devam eden saldırının hukuka aykırılığının tespitini isteyebilir. davacı bunlarla birlikte, düzeltmenin veya kararın üçüncü kişilere bildirilmesi ya da yayımlanması isteminde de bulunabilir. davacının, maddî ve manevî tazminat istemleri ile hukuka aykırı saldırı dolayısıyla elde edilmiş olan kazancın vekâletsiz iş görme hükümlerine göre kendisine verilmesine ilişkin istemde bulunma hakkı saklıdır. manevî tazminat istemi, karşı tarafça kabul edilmiş olmadıkça devredilemez; mirasbırakan tarafından ileri sürülmüş olmadıkça mirasçılara geçmez. davacı, kişilik haklarının korunması için kendi yerleşim yeri veya davalının yerleşim yeri mahkemesinde dava açabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 435 - d. itiraz

kanun: kuruma yerleştirilen kişi veya yakınları, verilen karara karşı kendilerine bildirilmesinden başlayarak on gün içinde denetim makamına itiraz edebilirler. bu hak, kurumdan çıkarılma isteminin reddi hâlinde de kullanılabilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 128 - iddia ve savunma dokunulmazlığı

kanun: (1) yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 297 - 1. tanıyanın dava hakkı

kanun: tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. iptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır.