İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu
kanun maddesi: madde 248 - kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme
kanun: (1) aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) iki taraftan birinin nişanlısı. b) evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu. ç) taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar. d) üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımları. e) koruyucu aile ve onların çocukları ile koruma altına alınan çocuk.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 254 - 1. iptal veya boşanma hâlinde
kanun: evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir. eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir. hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verilir.
kanun türü: ceza muhakemesi kanunu
kanun maddesi: madde 155 - kanunî temsilci veya eşin duruşmada hazır bulunması
kanun: (1) sanığın kanunî temsilcisine duruşma gün ve saati bildirilir ve duruşmaya kabul edilerek istemi üzerine dinlenebilir. (2) sanığın eşi hakkında da tebligat yapılmaksızın birinci fıkra hükmü uygulanır.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 173 - iv. boşanan kadının kişisel durumu
kanun: boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir. koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.