halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
bir yakınım kadın 8 ay önce sığınma evine girdi kocasıyla tartışmış gitmiş kocası boşanma davası açtı dava nasıl seyreder sonuç ne olur bayan ortaya çıkmazsa cevaplarsanız seviniriz.avukat bey bide bu duruşma tanıksızmı olur yakınlarından katılan olurmu iki tarafta katılması mecburmu
H
Hukuk Asistanı

Kadın yakınınızın sığınma evine girmesinin ardından kocası tarafından boşanma davası açması durumunda, boşanma davasının seyri ve sonucu hakkında bilgi vermek mümkündür. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri bu durumu düzenlemektedir.

Türk Medeni Kanunu'nun 173. maddesine göre, boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Boşanma davasında, tarafların boşanma sebepleri, mal paylaşımı, velayet gibi konularda anlaşmaları veya mahkeme kararıyla belirlenmesi gerekmektedir.

Boşanma davasında tarafların tanıklarının dinlenmesi gerekebilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 248. maddesine göre, tanıklıktan çekinme hâlleri bulunan kişiler tanıklıktan kaçınabilirler. Ancak, davanın seyrinde ve delil durumuna göre taraflar veya mahkeme tanıkların dinlenmesini talep edebilir.

Duruşmaya tarafların yakınlarının katılması durumu ise Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 155. maddesinde düzenlenmiştir. Sanığın eşi hakkında tebligat yapılmaksızın duruşmaya katılmasına ve dinlenmesine karar verilebilir. Ancak, boşanma davasında tarafların yakınlarının duruşmaya katılması zorunlu değildir, genellikle taraflar ve avukatları duruşmaya katılır.

Sonuç olarak, boşanma davasının seyri ve sonucu davanın taraflarının talepleri, delilleri ve mahkeme kararına bağlı olarak değişir. Kadının sığınma evine girmesi, kocasının boşanma davası açması ve davaya katılma durumu dava sürecinde değerlendirilir. Tarafların anlaşması durumunda veya mahkeme kararıyla boşanma kararı verilebilir.

Net Cevap: Boşanma davasının seyri ve sonucu, tarafların talepleri, delilleri ve mahkeme kararına bağlı olarak belirlenir. Tarafların tanıklarının dinlenmesi ve duruşmaya yakınlarının katılması duruşma sürecinde değerlendirilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 173. - CMK 155. - HMK 248.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 248 - kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme

kanun: (1) aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) iki taraftan birinin nişanlısı. b) evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu. ç) taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar. d) üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımları. e) koruyucu aile ve onların çocukları ile koruma altına alınan çocuk.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 254 - 1. iptal veya boşanma hâlinde

kanun: evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir. eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir. hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re’sen karar verilir.

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 155 - kanunî temsilci veya eşin duruşmada hazır bulunması

kanun: (1) sanığın kanunî temsilcisine duruşma gün ve saati bildirilir ve duruşmaya kabul edilerek istemi üzerine dinlenebilir. (2) sanığın eşi hakkında da tebligat yapılmaksızın birinci fıkra hükmü uygulanır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 173 - iv. boşanan kadının kişisel durumu

kanun: boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir. koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.