halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
sokakta yururken bira icmek yasak mk degil mi?
H
Hukuk Asistanı

Karayolları Trafik Kanunu'na göre, yayaların uyacakları kurallar Madde 68'de belirtilmiştir. Bu maddeye göre, sokakta yürürken alkol tüketmekle ilgili net bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, genel olarak alkol tüketiminin toplum düzenini bozacak şekilde davranışlara sebep olması durumunda, genel kamu düzenini koruma amacıyla ilgili idari yaptırımlar uygulanabilir.

Dolayısıyla, sokakta yürürken alkol tüketmek konusunda net bir yasak bulunmamakla birlikte, alkol tüketiminin çevreye rahatsızlık verici veya tehlikeli davranışlara sebep olması durumunda ilgili idari yaptırımların uygulanabileceği unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, sokakta yürürken bira içmenin net bir şekilde yasaklandığı bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Ancak, alkol tüketiminin genel kamu düzenini bozacak şekilde davranışlara sebep olması durumunda ilgili idari yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Net Cevap: Sokakta yürürken bira içmek yasak değildir, ancak alkol tüketiminin genel kamu düzenini bozacak şekilde davranışlara sebep olması durumunda yaptırımlarla karşılaşılabilir.

İlgili Kanun Maddeleri: Karayolları Trafik Kanunu Madde 68 - Yayaların uyacakları kurallar.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 60 - duraklamanın yasak olduğu yerler

kanun: taşıt yolu üzerinde; a) duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde, b) sol şeritte, (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç), c) yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde, d) kavşaklar, tüneller, rampalar, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara, yerleşim birimleri içinde beş metre ve yerleşim birimleri dışında yüz metre mesafede, e) görüşün yeterli olmadığı tepelere yakın yerlerde ve dönemeçlerde, f) otobüs, tramvay ve taksi duraklarında, g) duraklayan veya park edilen araçların yanında, h) işaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında; yerleşim birimi içinde onbeş metre ve yerleşim birimi dışında yüz metre mesafede, duraklamak yasaktır. bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 17 - belediye sınırları dışında karayolu kenarındaki yapı ve tesisler

kanun: karayollarında her iki taraftan sınır çizgisine elli metre mesafe içinde bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden; akaryakıt, servis, dolum ve muayene istasyonları, umuma açık park yeri ve garaj, terminal, fabrika, işhanı, çarşı, pazar yeri, eğlence yerleri, turistik yapı ve tesisler, inşaat malzemesi ocak ve harmanları, maden ve petrol tesisleri, araç bakım, onarım ve satım işyerleri ve benzeri trafik güvenliğini etkileyecek yapı ve tesisler için, o karayolunun yapım ve bakımı ile sorumlu kuruluştan izin alınması zorunludur. verilen izinler, ilgili valiliğe bildirilir. izinsiz yapılan bu gibi tesislerin yapımı ve işletilmesi yetkililerce durdurulacağı gibi, yönetmelikteki şartlar yerine getirilmeden işletme izni verilmez ve bağlantı yolu, her türlü gider sorumlulara ait olmak üzere yolun yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşca ortadan kaldırılır. bu madde hükümlerine uymayanlar 72 000 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 68 - yayaların uyacakları kurallar

kanun: yayaların uyacakları kurallar aşağıda belirtilmiştir. a) yayalar, aşağıda sayılan haller dışında, taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa burada yürümek zorundadır. 1. yönetmelikte belirtilen tedbirler alınmak şartı ile diğer yayalar için ciddi rahatsızlık verecek boyutta eşyaları iten veya taşıyan kişiler ile, taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmemek, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde de imkan oranında tek sıra halinde yürümek şartı ile bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde yürüyen yaya kafileleri taşıt yolu üzerinde yürüyebilirler. 2. yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmaması veya bulunmaması hallerinde yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamak şartı ile bisiklet yolunda veya şeridinde; bisiklet yolu veya bisiklet şeridi yoksa taşıt yolu üzerinde, imkan oranında taşıt yolu kenarına yakın olmak şartı ile yürüyebilirler. 3. her iki tarafında, yaya yolu ve banket bulunmayan veya kullanılır durumda olmayan iki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında yaya kafileleri dışındaki yayalar, taşıt yolunun sol kenarını izlemek zorundadır. b) taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayaların taşıt yolunu, yaya ve okul geçidi ile kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerden geçmeleri yasaktır. yayalar, bu yerlerden geçerken; 1. yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde, geçitte yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak, 2. geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmek, 3. işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne almak, zorundadırlar. ancak, yüz metre kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunmayan yerlerde yayalar, taşıt trafiği için bir engel teşkil etmemek şartı ile ve yolu kontrol ederek kendi güvenliklerini sağladıktan sonra en kısa doğrultuda ve en kısa zamanda taşıt yolunu geçebilirler. c) yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların, trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları veya buraları saygısızca kullanmaları yasaktır. bu madde hükümlerine uymayan yayalar 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 18 - belediye sınırları içinde bulunan karayolu kenarındaki yapı ve tesisler

kanun: belediye sınırları içindeki karayolları kenarında yapılacak veya açılacak 17 nci maddede sayılan yapı ve tesisler için; a) belediyelerden izin alınması, b) belediyelerce bu iznin verilmesinde, trafik güvenliği bakımından bu tesisler hakkındaki yönetmelikte belirlenen şartların yerine getirilmesini sağlamaları ve ayrıca karayolları genel müdürlüğünün yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayolu kenarında yapılacak ve açılacak olanların bu yollara bağlantıları için bu genel müdürlüğün ilgili bölge müdürlüğünden uygun görüş almaları, zorunludur. izinsiz yapılan bu gibi tesislerin yapımı ve işletilmesi yetkililerce durdurulacağı gibi, yönetmelikteki şartlar yerine getirilmeden işletme izni verilmez ve bağlantı yolu, her türlü gider sorumlulara ait olmak üzere yolun yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlarca ortadan kaldırılır. bu madde hükümlerine aykırı olarak izinsiz yapı yapanlar 72 000 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. bu madde ve 17 nci maddede belirtilen tesislere ait şartlar, izin ve denetim esasları bayındırlık ve iskan bakanlığınca düzenlenen yönetmelikte gösterilir.