halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
şufa hakkı nedir
H
Hukuk Asistanı

Şufa hakkı, Türk Medeni Kanunu'nun 700. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu hükme göre, bir paydaşın kendi payı üzerinde intifa hakkı kurması halinde, diğer paydaşlardan biri intifa hakkının kurulduğunun kendisine tebliğinden başlayarak üç ay içinde paylaşma isteminde bulunursa; satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı, buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.

Şufa hakkı, paydaşlardan birinin kendi payı üzerinde intifa hakkı kurması durumunda, diğer paydaşların bu durumdan haberdar edilmesi ve üç aylık bir süre içerisinde paylaşma isteminde bulunmaları halinde devreye girer. Bu durumda, intifa hakkı sahibi paydaşın payının satışı söz konusu olduğunda, intifa hakkı bu paya düşecek bedel üzerinde devam eder.

Dolayısıyla, şufa hakkı, paydaşlardan birinin intifa hakkı kurması durumunda diğer paydaşlara tanınan bir hak olarak, payın satışı durumunda intifa hakkının korunmasını ve buna ilişkin bedelin belirlenmesini sağlar.

Net Cevap: Şufa hakkı, bir paydaşın kendi payı üzerinde intifa hakkı kurması halinde, diğer paydaşlardan birinin üç ay içinde paylaşma isteminde bulunması durumunda devreye giren bir haktır. Türk Medeni Kanunu'nun 700. maddesi bu durumu düzenlemektedir.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 761 - v. zorunlu su

kanun: evi, arazisi veya işletmesi için .gerekli sudan yoksun olup, bunu aşırı zahmet ve gidere katlanmaksızın başka yoldan sağlayamayan taşınmaz maliki, komşusundan, onun ihtiyacından fazla olan suyu tam bir bedel karşılığında almasını sağlayacak bir irtifak kurulmasını isteyebilir. zorunlu su irtifakının kurulmasında öncelikle kaynak sahibinin menfaati gözetilir. durum değişirse, kurulmuş irtifak hakkının değiştirilmesi veya kaldırılması istenebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 820 - a. yararlanmanın kapsamı

kanun: bir alacak üzerindeki intifa hakkı, onun getirişini edinme yetkisi verir. borçluya karşı yapılacak ödeme isteminin ve kıymetli evrak üzerindeki tasarrufların alacaklı ve intifa hakkı sahibi tarafından birlikte yapılması, borcunu ödemek üzere borçlu tarafından yapılacak bildirimin de bunların her ikisine yöneltilmesi gerekir. alacak tehlikeye düşerse, alacaklı ve intifa hakkı sahibinden her biri, diğerinden iyi bir yönetimin gerektirdiği önlemleri almaya katılmasını isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 700 - c. intifa hakkı sahibinin durumu

kanun: bir paydaşın kendi payı üzerinde intifa hakkı kurması hâlinde, diğer paydaşlardan biri intifa hakkının kurulduğunun kendisine tebliğinden başlayarak üç ay içinde paylaşma isteminde bulunursa; satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı, buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 813 - b. bakım ve işletme giderleri

kanun: intifa hakkı konusu olan malın olağan bakım ve işletme giderleri, güvencesini oluşturduğu borçların faizleri, vergi ve resimleri, intifa süresince intifa hakkı sahibine aittir. vergi ve resimleri malik ödemişse, intifa hakkı sahibi, yukarıda belirtilen esasa göre bunları malike tazmin etmek zorundadır. diğer bütün yükümlülükler malike aittir. ancak, intifa hakkı sahibi bunların yerine getirilmesi için gereken parayı, istemi üzerine malike karşılıksız olarak sağlamazsa; malik, intifa hakkı konusu malı bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için kısmen veya tamamen paraya çevirebilir.