halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Görülmekte olan davaya tanık olarak çağrıldım. Mahkeme dışında ilde ikamet ettiğim için ildeki aile mahkemesinden Eylül ayı tarihli duruşma ile dinleyeceğime dair çağrı kağıdı geldi. Ancak ben o tarihten önce mesela bu ay mahkemeye gidip beni dinleyin desem dinlerler mi. O tarihte dinlenmek istemiyorum.
H
Hukuk Asistanı

Soru: "Görülmekte olan davaya tanık olarak çağrıldım. Mahkeme dışında ilde ikamet ettiğim için ildeki aile mahkemesinden Eylül ayı tarihli duruşma ile dinleyeceğime dair çağrı kağıdı geldi. Ancak ben o tarihten önce mesela bu ay mahkemeye gidip beni dinleyin desem dinlerler mi. O tarihte dinlenmek istemiyorum."

Türk Medeni Kanunu'na göre, tanık olarak dinlenme durumu ve mahkemeye gitme talebi ile ilgili relevant kanun maddeleri şunlardır:

- TMK Madde 437: Hâkim, basit yargılama usulüne göre karar verir. Gerektiğinde ilgili kişiye adlî yardım sağlanır. Hâkim, karar verirken ilgili kişiyi dinler.

- TMK Madde 409: Bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmî sağlık kurulu raporu üzerine karar verilir. Hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.

Verilen kanun maddelerine göre, tanık olarak dinlenmek için mahkemeye çağrıldığınızda hâkim sizi dinleyecektir. Ancak, dinlenme tarihini değiştirmek veya o tarihte dinlenmek istemediğinizi belirtmek istiyorsanız, ilgili mahkemeye başvurarak durumu açıklayabilirsiniz. Hâkim, talebinizi değerlendirerek gerekli görürse dinleme tarihini değiştirebilir veya alternatif bir yöntem önerebilir.

Sonuç olarak, dinlenme tarihini değiştirmek veya o tarihte dinlenmek istemediğinizi belirtmek için ilgili mahkemeye başvurabilirsiniz. Hâkim, talebinizi değerlendirerek adil bir karar verecektir.

İlgili kanun maddeleri ve açıklamalar doğrultusunda, dinlenme tarihini değiştirmek veya o tarihte dinlenmek istemediğinizi belirtmek için ilgili mahkemeye başvurabilirsiniz. Hâkim, talebinizi değerlendirerek adil bir karar verecektir.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 626 - i. beyana çağrı

kanun: defteri inceleme süresi bittikten sonra her mirasçı, mahkemece bir ay içinde beyanda bulunmaya çağrılır. koşullar gerektirdiği takdirde sulh mahkemesi, tereke mallarına yeni değer biçilmesi, uyuşmazlıkların çözümü ve benzeri durumlar için ek süre verebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 437 - ii. yargılama usulü

kanun: hâkim, basit yargılama usulüne göre karar verir. gerektiğinde ilgili kişiye adlî yardım sağlanır. hâkim, karar verirken ilgili kişiyi dinler.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 621 - ii. ilân yoluyla çağrı

kanun: sulh mahkemesi, mirasbırakanın alacaklıları ile borçlularını belli bir süre içinde alacaklarını ve borçlarını bildirmeleri için bir ay arayla iki defa yapılacak ilân yoluyla çağırır. çağrı, kefalet sebebiyle alacaklı ve borçlu olanları da kapsar. ilânda bildirimde bulunmanın sonuçları hakkında alacaklıların dikkatleri çekilir. bildirim süresi, ikinci ilândan başlayarak en az bir aydır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 409 - i. ilgilinin dinlenilmesi ve bilirkişi raporu

kanun: bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz. akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmî sağlık kurulu raporu üzerine karar verilir. hâkim, karar vermeden önce, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.