halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba bir davada tanık oldum.Verdiğim bilgiler doğru olmakla birlikte bazı bilgiler sanığın söylemlerinden oluştuğu için ıspatlı değil. Bu durumda sanık olan kişi tanık olan şahsıma "iftira ediyorsun" deyip dava açabilirmi? Teşekkürler iyiçalışmalar
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesine göre, bir kişinin hakkında ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde hukuka aykırı bir fiil isnat etmesi durumunda iftira suçu işlemiş olur. Ancak, verdiğiniz bilgilerin doğru olması ve bazı bilgilerin sanığın söylemlerinden oluşması durumunda, bu durum iftira suçu kapsamına girmemektedir.

Türk Ceza Kanunu'nun 128. maddesine göre, yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvurularda, kişilerle ilgili somut isnatlarda bulunulması durumunda ceza verilmez. Ancak, isnat ve değerlendirmelerin gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekmektedir. Dolayısıyla, verdiğiniz bilgilerin doğru olması ve sanığın söylemlerinden alınmış olması durumunda, iftira suçu işlememiş olursunuz.

Sonuç olarak, verdiğiniz bilgilerin doğru olması ve tanık olduğunuz olayı doğru şekilde aktarmanız durumunda, sanık olan kişinin size iftira davası açması mümkün değildir. Çünkü, iftira suçu, bilerek ve isteyerek hukuka aykırı bir fiil isnat etme eylemini kapsamaktadır. Siz sadece tanık olduğunuz olayı doğru bir şekilde aktardığınız için iftira suçu kapsamına girmemektesiniz.

Net Cevap: Tanık olduğunuz olayı doğru bir şekilde aktardığınız için iftira suçu işlememişsiniz, dolayısıyla sanık olan kişinin size iftira davası açması mümkün değildir.

İlgili Kanun Maddeleri: TCK 267. - iftira, TCK 128. - iddia ve savunma dokunulmazlığı.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: ceza muhakemesi kanunu

kanun maddesi: madde 329 - suç uydurma ve iftira gibi hâllerde gider

kanun: (1) suç uydurup iftirada bulunduğu sabit olan kimse, bu nedenle yapılmış giderleri ödemeye mahkûm edilir.

kanun türü: türkiye cumhuriyeti anayasası

kanun maddesi: madde 39 - xiv. ispat hakkı

kanun: kamu görev ve hizmetinde bulunanlara karşı, bu görev ve hizmetin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılan isnatlardan dolayı açılan hakaret davalarında, sanık, isnadın doğruluğunu ispat hakkına sahiptir. bunun dışındaki hallerde ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 267 - iftira

kanun: (1) yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır. (3) yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. (4) yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur. (5) mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; hükmolunur. (6) mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır. (7) iftira sonucunda mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (8) iftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar. (9) basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilan olunur. ilan masrafı, hükümlüden tahsil edilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 128 - iddia ve savunma dokunulmazlığı

kanun: (1) yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.