halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar öncelikle sorum şu olucaktı tavşan taşa sürtmüş dağı si*tim sanmış diye bir söz kullandım bu söz hakaret oluşturur mu? Bunu yazarken tabiki söylemek istediğim ufak şeyleri büyütmek anlamında kullanmıştım.
H
Hukuk Asistanı

Tavşan taşa sürtmüş dağı si*tim sanmış şeklindeki ifade hakaret suçu kapsamında değerlendirilebilir. Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, hakaret suçu işlemiş olur.

Söz konusu ifadenin, bir kişinin onurunu zedeleyici nitelikte olduğu ve hakaret içerdiği kabul edilebilir. Dolayısıyla, bu ifadenin kullanılması durumunda, söz konusu kişiye karşı hakaret suçu işlenmiş olabilir.

Ancak, hakaret suçunun varlığına karar verilirken, ifadenin kullanılma amacı da dikkate alınmalıdır. Bahsettiğiniz durumda, sözlerinizi ufak şeyleri büyütmek amacıyla kullandığınızı belirtmişsiniz. Bu durum, ifadenin kasıtlı bir hakaret amacı taşımadığını gösterebilir ancak yine de ifadenin hakaret içerip içermediği mahkeme tarafından değerlendirilir.

Sonuç olarak, tavşan taşa sürtmüş dağı si*tim sanmış şeklindeki ifadenin hakaret suçu oluşturup oluşturmadığının kesin bir şekilde belirlenmesi ancak mahkeme kararıyla mümkündür.

Net Cevap: Verilen ifade hakaret suçu oluşturabilir, ancak ifadenin kullanılma amacı da dikkate alınmalıdır.

İlgili kanun maddeleri: TCK Madde 125 - Hakaret

S
Sen
Teşekkür ederim iyi günler.
H
Hukuk Asistanı

Rica ederim, iyi günler dilerim.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 125 - hakaret

kanun: (1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) hakaret suçunun; a) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 126 - mağdurun belirlenmesi

kanun: (1) hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 151 - mala zarar verme

kanun: (1) başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 128 - iddia ve savunma dokunulmazlığı

kanun: (1) yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.