halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar boşanma davam sürüyor fakat öğrenmek istediğim birşey var. Tazminata hükmedilirse adına kayıtlı malı ve sigortalı bi işi yok aldatmadan dolayı dava var . Bu şahıstan tazminatı nasıl tahsil edecez? İcraya versek gene ödemese hapis cezası var mı?
H
Hukuk Asistanı

Boşanma davası sürecinde tazminata hükmedilmesi durumunda, tazminatı tahsil etmek için icra yoluyla takip başlatabilirsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 174. ve 176. maddeleri tazminatın ödenme biçimi ve tazminatın tahsiline ilişkin hükümler içermektedir.

Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesine göre, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir. Dolayısıyla, boşanma davasında tazminata hükmedilmesi durumunda, tazminatın ödenmesine karar verilecektir.

Türk Medeni Kanunu'nun 176. maddesine göre, maddî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir. İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar. Ancak, tazminatın ödenmemesi durumunda icra yoluyla takip başlatabilir ve tazminatı tahsil edebilirsiniz.

İcra ve İflas Kanunu'nun 72. maddesi uyarınca, borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kimse, iflâs takibine itiraz etmemesi yüzünden geri almak hakkına sahiptir. Dolayısıyla, tazminata hükmedilen tarafın ödeme yapmaması durumunda icra yoluyla takip başlatabilir ve tazminatı tahsil edebilirsiniz. Borçlunun ödeme yapmaması halinde icra yoluyla malvarlığına haciz konulabilir ve tazminat tahsil edilebilir.

Sonuç olarak, boşanma davasında tazminata hükmedilmesi durumunda, tazminatı tahsil etmek için icra yoluyla takip başlatabilirsiniz. Borçlunun ödeme yapmaması halinde icra yoluyla tazminatı tahsil edebilir ve borçluya hapis cezası verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Net Cevap: Tazminatı tahsil etmek için icra yoluyla takip başlatabilirsiniz, ancak borçluya hapis cezası verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

İlgili Kanun Maddeleri: TMK 174. - TMK 176. - İİK 72.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 175 - c) istirdat davası

kanun: iflâs takibine itiraz etmemesi yüzünden borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kimse 72 nci madde uyarınca geri almak hakkını haizdir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 174 - 1. maddî ve manevî tazminat

kanun: mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 176 - 3. tazminat ve nafakanın ödenme biçimi

kanun: maddî tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir. manevî tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez. irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır. tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir. hâkim, istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 879 - ix. sigorta tazminatı üzerinde hak

kanun: muaccel olan sigorta tazminatı, malike ancak bütün rehinli alacaklıların rızasıyla ödenebilir. sigorta tazminatı taşınmazın eski hâle getirilmesi için harcanacaksa, malik tarafından yeterli bir güvence gösterilmesi koşuluyla kendisine ödenir.