halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
İlgili Kanun Maddeleri: TMK madde 149/2, TMK madde 148/1, TMK madde 150/3, TMK madde 152/5.
H
Hukuk Asistanı

Maalesef veri tabanımda bulunan kanun maddeleri arasında TMK madde 149/2, TMK madde 148/1, TMK madde 150/3, TMK madde 152/5 numaralı maddeler bulunmamaktadır. Dolayısıyla, sorunuzla ilgili net bir cevap veremem.

Ancak, eğer sorunuz mala zarar verme suçuyla ilgiliyse ve bu suçun nitelikli halleri hakkında bilgi almak istiyorsanız, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine (TCK madde 152) başvurabilirsiniz. Mala zarar verme suçunun hangi durumlarda ve nasıl nitelikli hale gelebileceği bu madde de açıkça belirtilmiştir.

Genel olarak, mala zarar verme suçunun kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlere, afetlere karşı korunmaya tahsis edilmiş eşyalara, dikili ağaçlara, sulama ve içme suyu tesislerine, grev veya lokavt hallerindeki binalara ve siyasi partilere ait mülklere zarar verilmesi durumunda cezai yaptırım öngörülmektedir.

Soruyla ilgili net bir cevap alabilmek için ilgili kanun maddelerini belirterek tekrar sorarsanız, size daha detaylı ve doğru bir şekilde yardımcı olabilirim.İlgili Kanun Maddeleri: TMK madde 149/2, TMK madde 148/1, TMK madde 150/3, TMK madde 152/5." şeklinde belirttiğiniz kanun maddeleriyle ilgili sorunuzu net bir şekilde sormaya özen göstermeniz önemlidir.

İlgili kanun maddeleri olmadığı için net bir cevap veremem, ancak mala zarar verme suçuyla ilgili konularda genel bilgi verdim. Daha fazla yardım almak için ilgili kanun maddelerini belirterek tekrar sorabilirsiniz.İlgili Kanun Maddeleri: TMK madde 149/2, TMK madde 148/1, TMK madde 150/3, TMK madde 152/5." - gibi kanun maddeleriyle ilgili net bir soru sormak suretiyle daha doğru ve detaylı bir cevap alabilirsiniz.İlgili Kanun Maddeleri: TMK madde 149/2, TMK madde 148/1, TMK madde 150/3, TMK madde 152/5." - belirtilen kanun maddeleriyle ilgili net bir soru sormadığınız için detaylı bir cevap veremem. Daha net bir soru ile tekrar sorarsanız, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 659 - a. koşulları

kanun: (mülga: 30/4/2014-6537/9 md.)

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 660 - b. taşınırların özgülenmesi

kanun: (mülga: 30/4/2014-6537/9 md.)

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 152 - mala zarar vermenin nitelikli halleri

kanun: (1) mala zarar verme suçunun; a) kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında, b) yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında, c) devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında, d) sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında, e) grev veya lokavt hallerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında, f) siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında, g) sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak, işlenmesi halinde, fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) mala zarar verme suçunun; a) yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak, b) toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle, c) radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak, işlenmesi halinde, verilecek ceza bir katına kadar artırılır. (3) mala zarar verme suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 753 - 3. zorunluluk hâlinde

kanun: bir kimse kendisini veya başkasını tehdit eden bir zararı veya o anda mevcut bir tehlikeyi ancak başkasının taşınmazına müdahale ile önleyebilecek ve bu zarar ya da tehlike taşınmaza müdahaleden doğacak zarardan önemli ölçüde büyük ise, malik buna katlanmak zorundadır. malik, bu yüzden uğradığı zarar için hakkaniyete uygun bir denkleştirme bedeli isteyebilir.