İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 229 - a. genel olarak
kanun: satış sözleşmesinden dönen alıcı, satılanı, ondan elde ettiği yararları ile birlikte satıcıya geri vermekle yükümlüdür. buna karşılık alıcı da, satıcıdan aşağıdaki istemlerde bulunabilir: 1. ödemiş olduğu satış bedelinin, faiziyle birlikte geri verilmesi. 2. satılanın tamamen zaptında olduğu gibi, yargılama giderleri ile satılan için yapmış olduğu giderlerin ödenmesi. 3. ayıplı maldan doğan doğrudan zararının giderilmesi. satıcı, kendisine hiçbir kusur yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alıcının diğer zararlarını da gidermekle yükümlüdür.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 227 - a. genel olarak
kanun: satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hâllerde alıcı, aşağıdaki seçimlik haklardan birini kullanabilir: 1. satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2. satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme. 3. aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme. 4. imkân varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme. alıcının genel hükümlere göre tazminat isteme hakkı saklıdır. satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir. alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması hâlinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hâkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir. satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline çok yakın ise alıcı, ancak sözleşmeden dönme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.
kanun türü: türk borçlar kanunu
kanun maddesi: madde 228 - b. satılanın yok olması veya ağır biçimde zarara uğraması
kanun: alıcıya ayıplı olarak devredilmiş olan satılanın ayıptan, beklenmedik hâlden veya mücbir sebepten dolayı yok olması veya ağır biçimde zarara uğraması, alıcının sözleşmeden dönme hakkını kullanmasını engellemez. bu durumda alıcı, satılandan elinde ne kalmışsa onu geri vermekle yükümlüdür. satılan alıcıya yüklenebilen bir sebep yüzünden yok olmuşsa veya alıcı onu başkasına devretmişse ya da biçimini değiştirmişse alıcı, ancak değerindeki eksiklik karşılığının satış bedelinden indirilmesini isteyebilir.
kanun türü: tüketici kanunu
kanun maddesi: madde 7 - sipariş edilmeyen mal veya hizmetler
kanun: (1) sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur. (2) bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.