İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk ceza kanunu
kanun maddesi: madde 18 - geri verme
kanun: (1) yabancı bir ülkede işlenen veya işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle hakkında ceza soruşturması ya da kovuşturması başlatılan veya mahkûmiyet kararı verilmiş olan bir yabancı, talep üzerine, soruşturma ya da kovuşturmanın yapılabilmesi veya hükmedilen cezanın infazı amacıyla geri verilebilir. ancak, geri verme talebine esas teşkil eden fiil; a) türk kanunlarına göre suç değilse, b) düşünce suçu veya siyasi ya da askerî suç niteliğinde ise, c) türkiye devletinin güvenliğine karşı, türkiye devletinin veya bir türk vatandaşının ya da türk kanunlarına göre kurulmuş bir tüzel kişinin zararına işlenmişse, d) türkiye'nin yargılama yetkisine giren bir suç ise, e) zamanaşımına veya affa uğramış ise, geri verme talebi kabul edilmez. (2) uluslararası ceza divanına taraf olmanın gerektirdiği yükümlülükler hariç olmak üzere, vatandaş suç sebebiyle yabancı bir ülkeye verilemez. (3) kişinin, talep eden devlete geri verilmesi halinde ırkı, dini, vatandaşlığı, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle soruşturulacağına ya da kovuşturulacağına veya cezalandırılacağına ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalacağına dair kuvvetli şüphe sebepleri varsa, talep kabul edilmez. (4) kişinin bulunduğu yer ağır ceza mahkemesi, geri verme talebi hakkında bu madde ve türkiye'nin taraf olduğu ilgili uluslararası sözleşme hükümlerine göre karar verir. bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. (5) mahkeme geri verme talebinin kabul edilebilir olduğuna karar verirse, bu kararın yerine getirilip getirilmemesi bakanlar kurulunun takdirine bağlıdır. (6) geri verilmesi istenen kişi hakkında koruma tedbirlerine başvurulmasına, türkiye'nin taraf olduğu ilgili uluslararası sözleşme hükümlerine göre karar verilebilir. (7) geri verme talebinin kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi halinde, ayrıca ceza muhakemesi kanunu hükümlerine göre tutuklama kararı verilebilir veya diğer koruma tedbirlerine başvurulabilir. (8) geri verme halinde, kişi ancak geri verme kararına dayanak teşkil eden suçlardan dolayı yargılanabilir veya mahkûm olduğu ceza infaz edilebilir.
kanun türü: türk ceza kanunu
kanun maddesi: madde 9 - yabancı ülkede hüküm verilmesi
kanun: (1) türkiye'de işlediği suçtan dolayı yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olan kimse, türkiye'de yeniden yargılanır.
kanun türü: türk ceza kanunu
kanun maddesi: madde 12 - yabancı tarafından işlenen suç
kanun: (1) bir yabancı, 13 üncü maddede yazılı suçlar dışında, türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede türkiye'nin zararına işlediği ve kendisi türkiye'de bulunduğu takdirde, türk kanunlarına göre cezalandırılır. yargılama yapılması adalet bakanının istemine bağlıdır. (2) yukarıdaki fıkrada belirtilen suçun bir türk vatandaşının veya türk kanunlarına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişisinin zararına işlenmesi ve failin türkiye'de bulunması halinde, bu suçtan dolayı yabancı ülkede hüküm verilmemiş olması koşulu ile suçtan zarar görenin şikayeti üzerine fail, türk kanunlarına göre cezalandırılır. (3) mağdur yabancı ise, aşağıdaki koşulların varlığı halinde fail, adalet bakanının istemi ile yargılanır: a) suçun, türk kanunlarına göre aşağı sınırı üç yıldan az olmayan hapis cezasını gerektirmesi. b) suçluların geri verilmesi anlaşmasının bulunmaması veya geri verilme isteminin suçun işlendiği ülkenin veya failin uyruğunda bulunduğu devletin hükûmeti tarafından kabul edilmemiş olması. (4) birinci fıkra kapsamına giren suçtan dolayı yabancı mahkemece mahkûm edilen veya herhangi bir nedenle davası veya cezası düşen veya beraat eden yahut suçu kovuşturulabilir olmaktan çıkan yabancı hakkında adalet bakanının istemi üzerine türkiye'de yeniden yargılama yapılır. (5) birinci fıkra kapsamına giren hâllerde rüşvet ve nüfuz ticareti suçlarından dolayı yargılama yapılması adalet bakanının istemine bağlı değildir.
kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu
kanun maddesi: madde 375 - yargılamanın iadesi sebepleri
kanun: (1) aşağıdaki sebeplere dayanılarak yargılamanın iadesi talep edilebilir: a) mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması. b) davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması. c) vekil veya temsilci olmayan kimselerin huzuruyla davanın görülmüş ve karara bağlanmış olması. ç) yargılama sırasında, aleyhine hüküm verilen tarafın elinde olmayan nedenlerle elde edilemeyen bir belgenin, kararın verilmesinden sonra ele geçirilmiş olması. d) karara esas alınan senedin sahteliğine karar verilmiş veya senedin sahte olduğunun mahkeme veya resmî makam önünde ikrar edilmiş olması. e) ifadesi karara esas alınan tanığın, karardan sonra yalan tanıklık yaptığının sabit olması. f) bilirkişi veya tercümanın, hükme esas alınan husus hakkında kasten gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun sabit olması. g) lehine karar verilen tarafın, karara esas alınan yemini yalan yere ettiğinin, ikrar veya yazılı delille sabit olması. ğ) karara esas alınan bir hükmün, kesinleşmiş başka bir hükümle ortadan kalkmış olması. h) lehine karar verilen tarafın, karara tesir eden hileli bir davranışta bulunmuş olması. ı) bir dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesinden sonra tarafları, konusu ve sebebi aynı olan ikinci davada, öncekine aykırı bir hüküm verilmiş ve bu hükmün de kesinleşmiş olması. i) kararın, insan haklarını ve ana hürriyetleri korumaya dair sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle verildiğinin, avrupa insan hakları mahkemesinin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması. (2) birinci fıkranın (e), (f) ve (g) bentlerindeki hâllerde yargılamanın iadesinin istenebilmesi, bu sebeplerin kesinleşmiş bir ceza mahkûmiyet kararı ile belirlenmiş olması şartına bağlıdır. delil yokluğundan başka bir sebeple ceza kovuşturmasına başlanamamış veya mahkûmiyet kararı verilememiş ise ceza mahkemesi kararı aranmaz. bu takdirde dayanılan yargılamanın iadesi sebebinin, yargılamanın iadesi davasında öncelikle ispat edilmesi gerekir.