halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Bir firmada çalışıyordum 8 aydır. Cuma günü sözlü olarak ücretsiz izne çıkartıldım. Kendilerine mail atıp kabul etmediğimi bildirdim, buna rağmen herkes kapı duvar. Ne kadar izinde olacağımı söylemiyorlar, iş vermiyorlar, para ödemiyorlar, istifa etmemi bekliyorlar. Çarşamba ihtar çektim ancak halen ellerine ulaşmamış. Ben evden ayrılacağım ekipmanlarını da almıyorlar. Son derece sinirliyim. Ben haklı fesih yapsam ihbar tazminatı alamam mı?
H
Hukuk Asistanı

Türk Borçlar Kanunu'nun 438. maddesi gereği, işverenin haklı sebep olmaksızın hizmet sözleşmesini derhal feshetmesi durumunda, işçi belirsiz süreli sözleşmelerde fesih bildirim süresine; belirli süreli sözleşmelerde ise sözleşme süresine uyulmaması durumunda, bu sürelere uyulmuş olsaydı kazanabileceği miktarı tazminat olarak talep edebilir. Ayrıca, işçinin hizmet sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle tasarruf ettiği miktar ile başka bir işten elde ettiği veya bilerek elde etmekten kaçındığı gelir tazminattan indirilir. Hâkim, durum ve koşulları göz önünde bulundurarak ek tazminatın ödenmesine karar verebilir, ancak bu tazminat miktarı işçinin altı aylık ücretinden fazla olamaz.

Türk Borçlar Kanunu'nun 432. maddesine göre, belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinin feshedilmeden önce, durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekmektedir. Hizmet sözleşmesi, bildirimin diğer tarafa ulaşmasından itibaren belirlenen süreler doğrultusunda sona erer. İşverenin fesih bildirim süresine ait ücreti peşin vererek hizmet sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca, fesih bildirim süreleri her iki taraf için aynı olmalıdır ve sözleşmede farklı süreler öngörülmüşse en uzun süre uygulanır.

Türk Borçlar Kanunu'nun 439. maddesine göre, işçinin haklı sebep olmaksızın işe başlamaması veya aniden işi bırakması durumunda işveren, aylık ücretin dörtte birine eşit tazminat talep edebilir. İşverenin ayrıca ek zararlarını giderme hakkı bulunmaktadır. İşveren zarara uğramamışsa veya uğradığı zarar işçinin aylık ücretinin dörtte birinden az ise, hâkim tazminatı indirebilir. Tazminat isteme hakkı takas yoluyla sona ermez ve işverenin otuz gün içinde bu hakkını kullanması gerekmektedir.

Sonuç olarak, işverenin sizi ücretsiz izne çıkarması ve durumunuzu net bir şekilde açıklamaması durumunda haklı fesih yapabilir ve ihbar tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak, bu durumda işverenin kötüye kullanımı veya haksız fesih nedeniyle size ek tazminat ödemesi de söz konusu olabilir.

Net Cevap: Haklı fesih yapmanız durumunda ihbar tazminatı talep edebilirsiniz, ancak işverenin size karşı kötüye kullanımı veya haksız fesih durumunda ek tazminat da talep edebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 438 - b. haklı sebebe dayanmayan fesihte

kanun: işveren, haklı sebep olmaksızın hizmet sözleşmesini derhâl feshederse işçi, belirsiz süreli sözleşmelerde, fesih bildirim süresine; belirli süreli sözleşmelerde ise, sözleşme süresine uyulmaması durumunda, bu sürelere uyulmuş olsaydı kazanabileceği miktarı, tazminat olarak isteyebilir. belirli süreli hizmet sözleşmesinde işçinin hizmet sözleşmesinin sona ermesi yüzünden tasarruf ettiği miktar ile başka bir işten elde ettiği veya bilerek elde etmekten kaçındığı gelir, tazminattan indirilir. hâkim, bütün durum ve koşulları göz önünde tutarak, ayrıca miktarını serbestçe belirleyeceği bir tazminatın işçiye ödenmesine karar verebilir; ancak belirlenecek tazminat miktarı, işçinin altı aylık ücretinden fazla olamaz.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 432 - a. genel olarak

kanun: belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinin feshinden önce, durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. hizmet sözleşmesi; bildirimin diğer tarafa ulaşmasından başlayarak, hizmet süresi bir yıla kadar sürmüş olan işçi için iki hafta sonra; bir yıldan beş yıla kadar sürmüş işçi için dört hafta ve beş yıldan fazla sürmüş işçi için altı hafta sonra sona erer. bu süreler kısaltılamaz; ancak sözleşmeyle artırılabilir. işveren, fesih bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle hizmet sözleşmesini feshedebilir. fesih bildirim sürelerinin, her iki taraf için de aynı olması zorunludur; sözleşmede farklı süreler öngörülmüşse, her iki tarafa da en uzun olan fesih bildirim süresi uygulanır. hizmet sözleşmesinin askıya alındığı hâllerde fesih bildirim süreleri işlemez.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 439 - c. işçinin haksız olarak işe başlamaması veya işi bırakması

kanun: işçi, haklı sebep olmaksızın işe başlamadığı veya aniden işi bıraktığı takdirde işveren, aylık ücretin dörtte birine eşit bir tazminat isteme hakkına sahiptir. işverenin, ayrıca ek zararlarının giderilmesini isteme hakkı da vardır. işveren zarara uğramamışsa veya uğradığı zarar işçinin aylık ücretinin dörtte birinden az ise, hâkim tazminatı indirebilir. tazminat isteme hakkı takas yoluyla sona ermemişse işveren, işçinin işe başlamamasından veya işi bırakmasından başlayarak otuz gün içinde, dava veya takip yoluyla bu hakkını kullanmak zorundadır. aksi takdirde, tazminat isteme hakkı düşer.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 434 - iii. feshe karşı koruma

kanun: hizmet sözleşmesinin fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda işveren, işçiye fesih bildirim süresine ait ücretin üç katı tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür.