halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Yapay zeka ile hukuki sorulara cevap veren bir yazılım yaptım. Kullanıcılar yaşadıkları olayı anlatıyorlar ve yapay zeka yaşadıkları olayın hangi kanun maddeleri ile alakalı olabildiğini ilgili yargıtay kararlarını inceleyerek bir hukuki önbilgi veriyor. Bu yazılımdan hiç bir gelir elde edilmiyor tamamen halka hizmet amacı taşımakta. Bu her hangi bir kanuna aykırı mı?
H
Hukuk Asistanı

Yapay zeka ile hukuki sorulara cevap veren yazılımınızın, halka hizmet amacı taşıması ve gelir elde etmemesi önemli bir husustur. Bu durum, Avukatlık Kanunu'nun ilgili maddeleri olan Madde 176 ve Madde 177'ye uygunluk göstermektedir.

Avukatlık Kanunu'nun Madde 176'sına göre, adlî yardım, avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlara bu kanunda yazılı avukatlık hizmetlerinin sağlanmasıdır. Dolayısıyla, yazılımınızın gelir elde etmeden halka hizmet amacıyla hukuki sorulara cevap vermesi, adlî yardım kapsamında değerlendirilebilir.

Ayrıca, Avukatlık Kanunu'nun Madde 177'sine göre adlî yardım hizmeti, baro merkezlerinde, baro yönetim kurullarınca avukatlar arasından oluşturulan adlî yardım bürosu tarafından yürütülür. Bu kapsamda, yazılımınızın halka hizmet amacıyla hukuki sorulara cevap vermesi, adlî yardım bürolarının benzer bir şekilde hizmet vermesi ilkesine uygunluk gösterebilir.

Sonuç olarak, yazılımınızın halka hizmet amacı taşıması, gelir elde etmemesi ve hukuki sorulara cevap vermesi durumunda, Avukatlık Kanunu'nun ilgili maddelerine uygun hareket ettiği söylenebilir. Dolayısıyla, bu durumun herhangi bir kanuna aykırı olduğu söylenemez.

Net Cevap: Yazılımınızın halka hizmet amacı taşıması, gelir elde etmemesi ve hukuki sorulara cevap vermesi durumunda herhangi bir kanuna aykırılık bulunmamaktadır.İlgili kanun maddeleri: Avukatlık Kanunu Madde 176, Madde 177.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 334 - adli yardımdan yararlanacak kişiler

kanun: (1) kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.(*) (2) kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler. (3) yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri ayrıca karşılıklılık şartına bağlıdır. ______________________________________________ (*) 11/4/2013 tarihli ve 6459 sayılı kanunun 22 nci maddesi ile bu fıkrada yer alan “haklı oldukları yolunda kanaat uyandırmak” ibaresi “taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması” şeklinde değiştirilmiştir.

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 27/a - sosyal yardım ve dayanışma fonu (ek:13/1/2004 – 5043/3 md.)

kanun: türkiye barolar birliği nezdinde sosyal güvenlik, sosyal yardım ve dayanışma hizmetlerinde kullanılmak üzere kaynağı bu kanunun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında gösterilen gelirlerin yarısı olan "sosyal yardım ve dayanışma fonu" kurulmuştur. bu fondan yapılacak harcamaların esas ve usulleri ile diğer hususlar türkiye barolar birliği yönetim kurulunca hazırlanacak ve adalet bakanlığınca onaylanacak yönetmelikte gösterilir. fon gelirleri ile harcamaları her yıl adalet bakanlığı tarafından ek 4 üncü maddedeki esas ve usullere göre denetlenir.

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 176 - adlî yardımın kapsamı (*)

kanun: (değişik : 2/5/2001 - 4667/84 md.)  adlî yardım, avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlara bu kanunda yazılı avukatlık hizmetlerinin sağlanmasıdır. __________________________________________ (*) bu madde başlığı; “adli müzaharet bürosu” iken, 2/5/2001 tarih ve 4667 sayılı kanunun 84 üncü maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

kanun türü: avukatlık kanunu

kanun maddesi: madde 177 - adlî yardım bürosu (*)

kanun: (değişik : 2/5/2001 - 4667/85 md.)  adlî yardım hizmeti, baro merkezlerinde, baro yönetim kurullarınca avukatlar arasından oluşturulan adlî yardım bürosu tarafından yürütülür. baro yönetim kurulu, ayrıca baro merkezi dışında avukat sayısı beşten çok olan her yargı çevresinde de bir avukatı adlî yardım bürosu temsilcisi olarak görevlendirebilir. büro ve temsilciler, baro yönetim kurulunun gözetimi altında çalışırlar. (ek fıkra:11/7/2020-7249/20 md.) birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım bürosu, baroların eşit olarak temsili esas alınarak oluşturulur. büroda görevlendirme, o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılır. adli yardım bürosunun oluşturulmasına ve adli yardım hizmetinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar türkiye barolar birliği yönetim kurulunca hazırlanan ve adalet bakanlığınca onaylanan yönetmelikte gösterilir. _______________________________ (*) bu madde başlığı; “büronun açılması” iken, 2/5/2001 tarih ve 4667 sayılı kanunun 85 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.