halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Üniversite öğrencisiyim ve üniversitemde hafta sonları da sınav yapılmakta dava açsam kazanabilir miyim?
H
Hukuk Asistanı

Türk Ticaret Kanunu'nun 1478. maddesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130. maddesi ile ilgili bir durum olduğu için bu kanun maddelerine göre cevap verilecektir.

Türk Ticaret Kanunu'nun 1478. maddesi, doğrudan dava hakkını düzenlemektedir. Bu maddeye göre, zarar gören kişi, uğradığı zararın sigorta bedeline kadar olan kısmının tazminini, sigorta sözleşmesi için geçerli zamanaşımı süresi içinde kalmak şartıyla, doğrudan sigortacıdan isteyebilir. Yani, eğer bir zararınız varsa ve bu zarar sigorta kapsamındaysa, sigortacıya doğrudan başvurarak tazminat talep edebilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130. maddesi ise yükseköğretim kurumlarını ve üniversiteleri düzenlemektedir. Anayasa'ya göre, üniversiteler kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip olup, devlet tarafından kanunla kurulmaktadır. Üniversitelerin yönetimi, denetimi, akademik çalışmaları ve diğer konular Anayasa ve ilgili kanunlarla belirlenmektedir.

Soru üzerinden cevap vermek gerekirse, hafta sonları sınav yapılmasıyla ilgili bir sorun yaşadığınızda bu durumu Anayasa'nın ilgili maddeleri ve yükseköğretim kurumlarıyla ilgili kanunlar çerçevesinde değerlendirmeniz gerekmektedir. Üniversitenin hafta sonları sınav yapma kararı, eğitim-öğretim faaliyetleri ve üniversitenin akademik takvimi doğrultusunda alınmış olabilir.

Ancak, eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesi ve sınav takviminin belirlenmesi konularında üniversitelere geniş bir takdir yetkisi tanınmaktadır. Bu nedenle, hafta sonları sınav yapılmasının hukuka uygunluğu ve öğrenci haklarına etkisi konusunda somut bir hukuki ihlal bulunmadığı sürece dava açmanın başarılı olması zor olabilir.

Sonuç olarak, hafta sonları sınav yapılmasıyla ilgili bir sorun yaşadığınızda öncelikle üniversitenin ilgili birimleriyle görüşerek konuyu çözmeye çalışmanız ve hukuki bir adım atmadan önce konuyu detaylı bir şekilde değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

İlgili kanun maddeleri: Türk Ticaret Kanunu - 1478. , Türkiye Cumhuriyeti Anayasası - 130.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ticaret kanunu

kanun maddesi: madde 1478 - 6. doğrudan dava hakkı

kanun: (1) zarar gören, uğradığı zararın sigorta bedeline kadar olan kısmının tazminini, sigorta sözleşmesi için geçerli zamanaşımı süresi içinde kalmak şartıyla, doğrudan sigortacıdan isteyebilir.

kanun türü: türkiye cumhuriyeti anayasası

kanun maddesi: madde 130 - 1. yükseköğretim kurumları

kanun: çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile; ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzelkişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler devlet tarafından kanunla kurulur. kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, devletin gözetim ve denetimine tâbi yükseköğretim kurumları kurulabilir. kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. üniversiteler ile öğretim üyeleri ve yardımcıları serbestçe her türlü bilimsel araştırma ve yayında bulunabilirler. ancak, bu yetki, devletin varlığı ve bağımsızlığı ve milletin ve ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği aleyhinde faaliyette bulunma serbestliği vermez. üniversiteler ve bunlara bağlı birimler, devletin gözetimi ve denetimi altında olup, güvenlik hizmetleri devletçe sağlanır. kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler cumhurbaşkanınca, dekanlar ise yükseköğretim kurulunca seçilir ve atanır. üniversite yönetim ve denetim organları ile öğretim elemanları; yükseköğretim kurulunun veya üniversitelerin yetkili organlarının dışında kalan makamlarca her ne suretle olursa olsun görevlerinden uzaklaştırılamazlar. üniversitelerin hazırladığı bütçeler; yükseköğretim kurulunca tetkik ve onaylandıktan sonra millî eğitim bakanlığına sunulur ve merkezi yönetim bütçesinin bağlı olduğu esaslara uygun olarak işleme tâbi tutularak yürürlüğe konulur ve denetlenir. yükseköğretim kurumlarının kuruluş ve organları ile işleyişleri ve bunların seçimleri, görev, yetki ve sorumlulukları üniversiteler üzerinde devletin gözetim ve denetim hakkını kullanma usulleri, öğretim elemanlarının görevleri, unvanları, atama, yükselme ve emeklilikleri, öğretim elemanı yetiştirme, üniversitelerin ve öğretim elemanlarının kamu kuruluşları ve diğer kurumlar ile ilişkileri, öğretim düzeyleri ve süreleri, yükseköğretime giriş, devam ve alınacak harçlar, devletin yapacağı yardımlar ile ilgili ilkeler, disiplin ve ceza işleri, mali işler, özlük hakları, öğretim elemanlarının uyacakları koşullar, üniversitelerarası ihtiyaçlara göre öğretim elemanlarının görevlendirilmesi, öğrenimin ve öğretimin hürriyet ve teminat içinde ve çağdaş bilim ve teknoloji gereklerine göre yürütülmesi, yükseköğretim kuruluna ve üniversitelere devletin sağladığı mali kaynakların kullanılması kanunla düzenlenir. vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları, malî ve idari konuları dışındaki akademik çalışmaları, öğretim elemanlarının sağlanması ve güvenlik yönlerinden, devlet eliyle kurulan yükseköğretim kurumları için anayasada belirtilen hükümlere tabidir.

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 361 - temyiz edilebilen kararlar

kanun: (1) bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.(*)  (2) davada haklı çıkmış olan taraf da hukuki yararı bulunmak şartıyla temyiz yoluna başvurabilir ______________________________________________ (*) 20/7/2017 tarihli ve 7035 sayılı kanunun 31 inci maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasında yer alan “bir ay” ibaresi “iki hafta” şeklinde değiştirilmiştir. (**) bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak kanunun sonundaki “işlemeyen hükümler” bölümünde yer alan 20/7/2017 tarihli ve 7035 sayılı kanunun geçici 1 inci maddesine bakınız. not:  20/7/2017 tarihli ve 7035 sayılı kanunun geçici 1. maddesi: (1) bu kanunla, 5271 sayılı kanunun 291 inci maddesi ile 6100 sayılı kanunun 361 inci maddesinde temyiz sürelerine ilişkin olarak yapılan değişiklikler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ve sonrasında verilen kararlar hakkında uygulanır. (2) hâkimler ve savcılar kurulu tarafından bölge adliye ve bölge idare mahkemesi daireleri arasında iş bölümü yapılıncaya kadar bölge adliye ve bölge idare mahkemesi başkanlar kurullarınca yapılan iş bölümünün uygulanmasına devam olunur.

kanun türü: hukuk muhakemeleri kanunu

kanun maddesi: madde 71 - genel olarak

kanun: (1) dava ehliyeti bulunan herkes, davasını kendisi veya tayin ettiği vekil aracılığıyla açabilir ve takip edebilir.