halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
üst kat gürültü
H
Hukuk Asistanı

Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesi ilgili olacaktır.

Üst kattan kaynaklanan gürültü nedeniyle komşuların rahatsız olması durumunda, Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesi devreye girebilir. Maddeye göre, başka bir kişinin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilir. Dolayısıyla, üst kattan gelen aşırı gürültü nedeniyle komşuların sağlığının zarar görmesine neden olacak şekilde rahatsız edilmesi durumunda, bu durumun cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesi de komşular arasında huzuru ve sükuneti koruma amacını taşımaktadır. Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Bu kapsamda, üst kattan kaynaklanan aşırı gürültü, komşuları olumsuz şekilde etkileyerek huzur ve sükunetlerini bozabilir. Bu durumda, komşuların rahatsız edilmesine neden olan üst kattaki kişi veya kişiler, TMK 737. maddesi çerçevesinde sorumlu tutulabilir ve gerekli önlemlerin alınması talep edilebilir.

Sonuç olarak, üst kattan gelen gürültü nedeniyle komşuların rahatsız olması durumunda, hem Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri hem de Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesi gereğince gerekli adımların atılması ve rahatsızlığın giderilmesi için hukuki yollara başvurulabilir.

İlgili kanun maddeleri: Türk Ceza Kanunu 183. maddesi, Türk Medeni Kanunu 737. maddesi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 183 - gürültüye neden olma

kanun: (1) ilgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 737 - 1. kullanma biçimi

kanun: herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek-dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 123 - kişilerin huzur ve sükununu bozma

kanun: (1) sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

kanun türü: kat mülkiyeti kanunu

kanun maddesi: madde 42 - i - faydalı olanlar

kanun: kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. (ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. ilgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar bayındırlık ve iskan bakanlığı ile özürlüler idaresi başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. (*) bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir. (değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar bayındırlık ve iskan bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir. (değişik beşinci fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır. _______________________________ (*) 25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “özürlülerin” ve “özürlünün” ibareleri sırasıyla “engellilerin” ve “engellinin” şeklinde değiştirilmiştir.