halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
10 katlı 38 daireli apartmanda en üst katta kendi dairesinde kiracı olmayan bir malik. Kendi özel terasında ortak alan değil. Üstü açılır kapanır sistem yaptırmış. Barbekü yaptığında terasın üstünü açıyor ve katta 2 daire oldugundan kuzey doğu ve batı cephesi açık rüzgarlar dumanı savuruyor yukarı yani alt katlara duman ve koku gitmiyor. Binada bu nedenle komşu şikayeti yok. Zaten komşularla diyaloglar da iyi. Bu şartlar altında yine de hukuki açıdan kimseye zarar vermemek kaydı ile barbekü yapmak hukuken kanunlarımız izin veriyor mu?
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken komşuları olumsuz şekilde etkilemekten kaçınmak ve rahatsızlık vermemekle yükümlüsünüz.

Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesine göre, herkes taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Bu kapsamda, duman, buğu, kurum, toz, koku çıkarmak veya gürültü yapmak gibi komşuları rahatsız edecek davranışlardan kaçınmak gerekmektedir.

Ancak, verdiğiniz örnekte terasınızda açılır kapanır sistemle barbekü yapmanız ve dumanın alt katlara değil yukarıya doğru savrulması durumunda komşularınızı rahatsız etmediği ve komşu şikayeti olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca, binadaki diğer komşularla iyi diyaloglarınızın olduğu ifade edilmektedir.

Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesi gereği, komşularınızı rahatsız etmeden ve kimseye zarar vermeden barbekü yapmanız mümkündür. Çünkü, dumanın alt katlara değil yukarıya doğru savrulması ve komşu şikayeti olmaması durumunda hukuki açıdan bir sorun teşkil etmemektedir.

Sonuç olarak, verdiğiniz şartlar altında ve komşularınızı rahatsız etmeyecek şekilde barbekü yapmanız hukuken izin verilmektedir.

Net Cevap: Verdiğiniz şartlar altında ve komşularınızı rahatsız etmeyecek şekilde barbekü yapmanız hukuken izinlidir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 737. - 1. kullanma biçimi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 737 - 1. kullanma biçimi

kanun: herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek-dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 726 - 3. üst hakkı

kanun: bir üst irtifakına dayalı olarak başkasına ait bir arazinin altında veya üstünde sürekli kalmak üzere inşa edilen yapıların mülkiyeti, irtifak hakkı sahibine ait olur. bir binanın başlı başına kullanılmaya elverişli bağımsız bölümleri üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması, kat mülkiyeti kanununa tâbidir. bağımsız bölümler üzerinde ayrıca üst hakkı kurulamaz.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 728 - 5. taşınır yapılar

kanun: başkasının arazisi üzerinde kalıcı olması amaçlanmaksızın yapılan kulübe, büfe, çardak, baraka ve benzeri hafif yapılar, bunların malikine aittir. bu tür yapılar, taşınır mal hükümlerine tâbi olur ve tapu kütüğünde gösterilmez.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 718 - i. kapsam

kanun: arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsar. bu mülkiyetin kapsamına, yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, bitkiler ve kaynaklar da girer.