halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
merhaba
H
Hukuk Asistanı

Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim? Hukukla ilgili bir sorunuz varsa lütfen paylaşın.

S
Sen
üst komşum çok ses çıkartıyor geceleri uyuyamıyorum ne yapabilirim
H
Hukuk Asistanı

Üst komşunuzun geceleri yaptığı yüksek ses nedeniyle uyuyamamanız durumunda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hareket edebilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu'nun 737. maddesine göre, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken komşularınızı olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüsünüz. Özellikle, komşularınızı rahatsız edecek şekilde gürültü yapmak gibi davranışlar yasaktır. Bu durumda, üst komşunuzun yaptığı aşırı gürültü nedeniyle size verdiği rahatsızlık hukuki olarak değerlendirilebilir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 316. maddesine göre, kiracı olarak kiraladığınız mülkü özenle kullanmak ve komşulara saygı göstermekle yükümlüsünüz. Eğer üst komşunuzun gürültüsü nedeniyle uyuyamıyor ve bu durum kiracılık hakkınızı ihlal ediyorsa, kiraya veren ile iletişime geçerek durumu bildirebilir ve çözüm talep edebilirsiniz.

Sonuç olarak, üst komşunuzun geceleri yaptığı yüksek ses nedeniyle uyuyamamanız durumunda, Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan ilgili maddeler doğrultusunda hareket ederek, durumu kiraya veren ile görüşebilir ve çözüm talep edebilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri:

- Türk Medeni Kanunu - Madde 737

- Türk Borçlar Kanunu - Madde 316

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 737 - 1. kullanma biçimi

kanun: herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek-dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. yerel âdete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 316 - ii. özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu

kanun: kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en  az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 740 - a. kural

kanun: komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler, onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldırılmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir. ekilmiş veya üzerine yapı yapılmış arazisine dalların taşınmasına katlanan komşu, bu dallarda yetişen meyvaları toplama hakkına sahip olur. komşu ormanlar hakkında bu hükümler uygulanmaz.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 741 - b. özel kurallar

kanun: komşu taşınmaz maliklerinin bitki dikerken uymak zorunda oldukları kurallar özel kanunlarla belirlenir.