halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhabalar öncelikle babanneme amcam vasi olarak atanmış benim babam yıllar önce vefat etti amcam ben olmadan veya benden habersiz babannem hayattayken malları istedeği kardeşine bölüştürebilir mi veya hepsini kendi üstüne alabilir mi?
H
Hukuk Asistanı

Babanızın vefat etmesi durumunda, babannenizin mirasçıları arasında yer aldığını ve amcanızın vasi olarak atanmış olduğunu belirtmek isterim.

Türk Medeni Kanunu'nun 553. maddesine göre, mirasbırakanın taahhüt etmediği sürece, terekeye dahil malların vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya üzerlerinde sınırlı ayni haklar kurulması sulh hakiminin yetkisine bağlıdır. Bu durumda, amcanızın babannenizin malları üzerinde tasarruf yapabilmesi için sulh hakiminden yetki alması gerekmektedir. Ancak, bu tasarrufların olağan giderleri karşılayacak ölçüde olması durumunda yetki almaya gerek bulunmamaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 415. maddesine göre ise, vasiliğe veya vesayet altına alınacak kişinin belirlenmesinde ilgililerin isteği dikkate alınmaktadır. Dolayısıyla, amcanızın vasi olarak atanmış olması durumunda, babannenizin malları üzerinde tasarrufta bulunmak için amcanızın yetkili kişi olduğu ve bu konuda karar verme yetkisine sahip olduğu kabul edilmektedir.

Ancak, amcanızın babannenizin mallarını kardeşine bölüştürmesi veya kendi üzerine alması konusunda herhangi bir yetki veya izin verilmesi için sulh hakiminin karar vermesi gerekmektedir. Bu nedenle, amcanızın babannenizin malları üzerinde tasarruf yapabilmesi için sulh hakiminden yetki alması ve bu konuda karar vermesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, amcanızın babannenizin hayatta iken malları üzerinde tasarruf yapabilmesi için sulh hakiminden yetki alması gerekmektedir. Ancak, bu durumda amcanızın babannenizin mallarını kardeşine bölüştürmesi veya kendi üzerine alması konusunda sulh hakiminin karar vermesi ve ilgili kanun maddeleri doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir.

Net Cevap: Amcanız, babannenizin hayatta iken malları üzerinde tasarruf yapabilmek için sulh hakiminden yetki almalıdır. Ancak, bu durumda amcanızın babannenizin mallarını kardeşine bölüştürmesi veya kendi üzerine alması konusunda sulh hakiminin karar vermesi gerekmektedir.

İlgili Kanun Maddeleri:

- Türk Medeni Kanunu 553. maddesi

- Türk Medeni Kanunu 415. maddesi

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 496 - ii. ana ve baba

kanun: altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 497 - iii. büyük ana ve büyük baba

kanun: altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. bunlar, eşit olarak mirasçıdırlar. mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalır. ana ve baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır. sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçer.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 553 - ii. tereke malları üzerinde tasarruf

kanun: mirasbırakan taahhüt etmiş olmadıkça, terekeye dahil malların, vasiyeti yerine getirme görevlisi tarafından devri veya bunlar üzerinde sınırlı aynî haklar kurulması, sulh hâkiminin yetki vermesine bağlıdır. hâkim, olanak bulunduğu takdirde mirasçıları dinledikten sonra karar verir. olağan giderleri karşılayacak ölçüdeki tasarruflar için yetki almaya gerek yoktur.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 415 - iii. ilgililerin isteği

kanun: haklı sebepler engel olmadıkça, vasiliğe, vesayet altına alınacak kişinin ya da ana veya babasının gösterdiği kimse atanır.