halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Annem 2 yaşında babamdan ayrılıp beni de ona bırakmış ancak velayetimi devlet ona vermiş. Ev ve eşyalar karşılığında beni takas etmiş babamla ancak velayetimi vermemiş. Küçük yaşta babam da rahmetli oldu. Okula kaydolurken,hastaneye gittiğimde vs çok sorun yaşadım. Kadını 2 yaşımdan beri görmedim. Hatta şu an torunu var ama bilmiyor bile. Haliyle içimde öfke var. Kadının başka çocukları da var. Ona yaptırım uygulanmasını çok isterdim ancak bu konu ile ilgili bir yaptırım mümkün mi? Bir şey çıkmayacağını düşünsem de bir umut sormak istedim. Saçma gelebilir kusura bakmayın değerli vaktinizden ötürü.
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, annenizin size velayeti bırakmasına rağmen velayetin devlet tarafından annenize verilmiş olması durumunda, annenizin çocuğu olarak size karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde hukuki yaptırımların uygulanması mümkündür.

Türk Medeni Kanunu'nun 323. maddesine göre, ana ve babadan her biri, velayeti altında bulunmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasının isteme hakkına sahiptir. Dolayısıyla, annenizin size karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda, babanızın veya sizin de annenizle uygun kişisel ilişki kurulması için hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 183. maddesine göre, ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır. Bu durumda, annenizin size karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemesi ve sizi görmemesi gibi durumlar hâkim tarafından değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanabilir.

Sonuç olarak, annenizin size karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda hukuki yaptırımların uygulanması mümkündür. Bu nedenle, annenizin sizi görmemesi ve ilgisiz davranması gibi durumlar karşısında hukuki danışmanlık alarak gerekli adımları atabilir ve hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Net Cevap: Annenizin size karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda hukuki yaptırımların uygulanması mümkündür. İlgili kanun maddeleri: TMK 323. - TMK 183.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 337 - iii. ana ve baba evli değilse

kanun: ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 323 - 1. kural

kanun: ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasının isteme hakkına sahiptir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 311 - a. koşulları

kanun: aşağıdaki hâllerde ana ve babadan birinin rızası aranmaz: 1. kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa, 2. küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 183 - 2. durumun değişmesi

kanun: ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.