halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
whatsapp üzerinden tanımadığım bir numara bana hakaret ediyor küfür ediyor ne yapabilirim
H
Hukuk Asistanı

Whatsapp üzerinden tanımadığınız bir numara tarafından size hakaret ve küfür edildiği durumda, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri devreye girebilir.

Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu durumda, size hakaret eden kişi hakkında suç duyurusunda bulunabilir ve hukuki yollara başvurabilirsiniz. Ayrıca, hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza artırılabilmektedir.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 126. maddesine göre, hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hakaret suçu kabul edilir. Dolayısıyla, tanımadığınız bir numara tarafından size hakaret edildiği durumda, mağdurun belirlenmesi konusunda da yasal bir zemin bulunmaktadır.

Sonuç olarak, Whatsapp üzerinden tanımadığınız bir numara tarafından size hakaret edildiği durumda, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda hareket ederek suç duyurusunda bulunabilir ve hukuki süreç başlatabilirsiniz. Kişisel haklarınızın korunması için gerekli adımları atabilir ve hukuki destek alabilirsiniz.

Net Cevap: Tanımadığınız bir numara size hakaret ediyorsa, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi gereğince suç duyurusunda bulunabilir ve hukuki yollara başvurabilirsiniz.

İlgili Kanun Maddeleri: TCK Madde 125 - Hakaret, TCK Madde 126 - Mağdurun Belirlenmesi.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 125 - hakaret

kanun: (1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. (3) hakaret suçunun; a) kamu görevlisine karşı görevinden dolayı, b) dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. (4) hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. (5) kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 126 - mağdurun belirlenmesi

kanun: (1) hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 123 - kişilerin huzur ve sükununu bozma

kanun: (1) sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 129 - haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret

kanun: (1) hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir. (2) bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez. (3) hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.