halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Merhaba, benim 5 sene önce ev aldım içinde oturan çıkmadı dava açtım. Dava sonuçlandı evin boşaltılmasına karar verildi. Temyiz etiler karar onandı. İcra ile evden çıkardım. Karar düzeltme istediler internetten kontrol ettiğimde yargıtay kararında RED yazıyor dosya kapanmış. Bu nedemek yardımcı olursanız sevinirim.
H
Hukuk Asistanı

Yargıtay kararında "RED" yazması durumu, verilen kararın reddedildiği anlamına gelir. Yani, talebiniz veya itirazınız Yargıtay tarafından kabul edilmemiş ve kararın onanmasına devam edilmiştir. Dosyanın kapanmış olması da bu aşamada artık kararın kesinleştiği ve üzerinde yapılabilecek başka bir itiraz veya talep bulunmadığı anlamına gelir.

İcra ile evden çıkarma işlemi de bu kesinleşen karara dayanarak gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla, kararın düzeltilmesi talebi reddedilmiş ve Yargıtay kararı kesinleşmiştir.

Bu durumda, artık evin boşaltılmasına dair kararın kesinleştiği ve icra yoluyla evden çıkarma işleminin yasal olarak yapıldığı kabul edilmektedir. Karar düzeltme istemlerinin reddedilmesi üzerine, Yargıtay kararının uygulanmasına devam edilecektir.

Netice olarak, Yargıtay kararında "RED" yazması ve dosyanın kapanmış olması, verilen kararın kesinleştiğini ve icra işlemlerinin bu karara göre yürütüleceğini gösterir.

İlgili Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu Madde 366 - Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay Kararları, İcra ve İflas Kanunu Madde 284 - Hak Düşürücü Müddet.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 149/a - icranın geri bırakılması

kanun: icranın geri bırakılması hakkında 33 üncü maddenin 1, 2 ve 4 üncü fıkraları uygulanır. icranın geri bırakılması hakkındaki talebi reddeden icra mahkemesi kararını temyiz eden borçlu veya üçüncü şahıs, takip konusu alacağın yüzde onbeşi nisbetinde teminat yatırmadığı takdirde satış durmaz. temyiz talebinin reddi halinde bu teminat, ayrıca hüküm hacet kalmaksızın alacaklıya tazminat olarak ödenir. 2499 sayılı sermaye piyasası kanununun 38/a maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile toplu konut idaresi başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, ikinci fıkrada yer alan oran yüzde otuz olarak uygulanır. istinaf talebinin reddi halinde, teminat olarak alınan tutarın yarısı tazminat olarak alacaklıya ödenir. alacaklının satış talebinden sonra takdir edilen ve kesinleşen kıymete göre, merhunun alacağı karşılamayacağı anlaşılırsa kalan tutar teminatın geriye kalan kısmından karşılanır, varsa teminatın kalan kısmı teminatı yatırana iade edilir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 713 - b. olağanüstü zamanaşımı

kanun: tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir. aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce (…) (*) hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir. (*) tescil davası, hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır. davanın konusu, mahkemece gazeteyle bir defa ve ayrıca taşınmazın bulunduğu yerde uygun araç ve aralıklarla en az üç defa ilân olunur. son ilândan başlayarak üç ay içinde yukarıdaki koşulların gerçekleşmediğini ileri sürerek itiraz eden bulunmaz ya da itiraz yerinde görülmez ve davacının iddiası ispatlanmış olursa, hâkim tescile karar verir. mülkiyet, birinci fıkrada öngörülen koşulların gerçekleştiği anda kazanılmış olur. davalılar ve itiraz edenler, aynı davada kendi adlarına tescile karar verilmesini isteyebilirler. kararda, tescili istenilen taşınmazın niteliği, yeri, sınırları ve yüzölçümü belirtilir ve karara, uzmanlarca düzenlenen teknik bilgileri içeren krokisi de eklenir. özel kanun hükümleri saklıdır. __________________________________________________ (*) bu fıkrada yer alan “… ölmüş ya da…” kelimeleri anayasa mahkemesi’nin 17/3/2011 tarihli ve e.: 2009/58, k.: 2011/52 sayılı kararıyla iptal edilmiştir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 284 - hak düşürücü müddet

kanun: iptâl davası hakkı, batıl tasarrufun vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmekle düşer.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 366 - bölge adliye mahkemesi ve yargıtay kararları

kanun: istinaf ve temyiz incelemeleri, hukuk usulü muhakemeleri kanununa göre yapılır ve onbeş gün içinde karara bağlanır. ilgili ister ve ücretini verir veya gönderirse karar özeti en seri vasıtalarla mahalline bildirilir. yargıtayın icra ve iflâs işlerine bakan hukuk dairesinin kararlarına karşı genel hükümlere göre direnme kararı verilebilir. direnme kararları, hukuk genel kurulunda acele işlerden sayılır. yargıtayın bozma kararı veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma, düzelterek veya yeniden esas hakkında vereceği kararları üzerine icra ve iflâs işlerinde 40 ıncı madde hükmü kıyas yoluyla uygulanır. _______________________________________________________ (*) 2/3/2005 tarihli ve 5311 sayılı kanunun 27 nci maddesiyle de 366 ncı maddenin başlığı “yargıtay kararları:” iken metne işlendiği gibi "bölge adliye mahkemesi ve yargıtay kararları" şeklinde değiştirilmiştir. bölge adliye (istinaf) mahkemeleri kurulup çalışmaya başlamasıyla, bu madde yukarıdaki şekilde yürürlüğe girmiştir. maddenin önceki şekli ise şu şekildeydi: tetkikat, temyiz edilen karara hasredilir ve onbeş gün içinde karara bağlanır. ilgililerden biri ister ve ücretini verir veya gönderirse kararın özeti telgrafla mahalline bildirilir. yargıtay icra ve iflâs dairesinin hukuk ve ceza kararlarına karşı genel hükümlere göre ısrar olunabilir. bu dairenin hukuka müteallik kararları alehine ongün içinde karar tashihi yoluna gidilebilir. cezaya ait kararlar hakkında ceza muhakemeleri usulü kanununun 322. maddesi uygulanır. israr kararları hukuk ve ceza genel kurullarında acele işlerden sayılır. bu halde ceza genel kuruluna icra ve iflâs dairesi de katılır. yargıtay icra ve iflâs dairesinin ceza hükümlerine müteallik kararları aleyhine yargıtay cumhuriyet başsavcılığınca itiraz olunabilir. bu itiraz, ceza genel kurulunda icra ve iflâs dairesinin de iştiraki ile tetkik olunur. bozma kararı üzerine icra ve iflâs işlerinde 40. madde hükmü kıyasen uygulanır.