halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Her şeyi usulünce yapılmış, sahibi vefat ettiği için yarım kalan inşaata neden kayyum atanır ?
H
Hukuk Asistanı

Türk Medeni Kanunu'nun 427. ve 460. maddeleri ile ilgili olarak, bir kişinin vefat etmesi durumunda yarım kalan inşaat projesi için neden kayyum atanabileceği açıklanmaktadır.

Türk Medeni Kanunu'nun 427. maddesine göre, vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gerekli önlemleri alır ve özellikle bir kişinin malvarlığını kendi başına yönetmek veya temsilci atamak gücünden yoksun olması durumunda bir yönetim kayyımı atar. Bu durumda, bir kişinin vefat etmesi sonucu malvarlığının yönetimi için kayyum atanabilir.

Türk Medeni Kanunu'nun 460. maddesine göre, kayyum bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnızca o malvarlığının yönetimi ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir. Ancak, kayyumun, bu dışındaki işleri yapabilmesi temsil olunanın vereceği özel yetkiye veya vesayet makamının iznine bağlıdır.

Dolayısıyla, bir kişinin vefat etmesi sonucu yarım kalan bir inşaat projesi söz konusu olduğunda, proje sahibinin malvarlığının yönetimi ve proje tamamlanması için gerekli işlemlerin yapılması amacıyla vesayet makamı tarafından bir kayyum atanabilir. Bu durumda, kayyum yarım kalan inşaat projesinin tamamlanması ve proje sahibinin malvarlığının korunması için gerekli adımları atabilir.

Sonuç olarak, bir kişinin vefat etmesi sonucu yarım kalan inşaat projesi için kayyum atanması, proje sahibinin malvarlığının yönetimi ve proje tamamlanması sürecinde gereken işlemlerin yapılması amacıyla gerçekleşebilir.

İlgili kanun maddeleri: TMK 427. - TMK 460.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk borçlar kanunu

kanun maddesi: madde 486 - v. yüklenicinin ölümü veya yeteneğini kaybetmesi

kanun: yüklenicinin kişisel özellikleri göz önünde tutularak yapılmış olan sözleşme, onun ölümü veya kusuru olmaksızın eseri tamamlama yeteneğini kaybetmesi durumunda kendiliğinden sona erer. bu durumda işsahibi, eserin tamamlanan kısmından yararlanabilecek ise, onu kabul etmek ve karşılığını vermekle yükümlüdür.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 427 - 1. kanun gereği

kanun: vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan mallar için gereken önlemleri alır ve özellikle aşağıdaki hâllerde bir yönetim kayyımı atar: 1. bir kimse uzun süreden beri bulunamaz ve oturduğu yer de bilinemezse, 2. vesayet altına alınması için yeterli bir sebep bulunmamakla beraber, bir kişi malvarlığını kendi başına yönetmek veya bunun için temsilci atamak gücünden yoksunsa, 3. bir terekede mirasçılık hakları henüz belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa, 4. bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa, 5. bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 460 - ii. malvarlığının yönetimi

kanun: kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir. kayyımın, bunun dışındaki işleri yapabilmesi, temsil olunanın vereceği özel yetkiye, temsil olunan bu yetkiyi verecek durumda değilse vesayet makamının iznine bağlıdır.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 624 - i. yönetim

kanun: defter tutma süresince ancak zorunlu yönetim işleri yapılabilir. miras bırakanın işlerinin yürütülmesi sulh mahkemesince kendisine bırakılan mirasçıdan diğer mirasçılar güvence göstermesini isteyebilirler.