halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Gece son paketlerimi atarken 15-20 gibi bir süratle giderken yaya geçidi olmayan bir yerde yolun ortasında duran bir kadın ben tam geçtiğimiz esnada bana mesafe birakmaksizin önüme atladi hafifce çarptım yere düştü onda herhangi bir hasar yok ben yere bile düşmedim olduğum yerde durdum motordan inip durumlarına baktım motora geri binmeye çalıştığımda kaçmaya calisiyorsun tarzı bir muamele gördüm benden şikayetçi oldular trafikciler gelip rapor tuttu kız yüzde 90 engelli ehliyetim var ve alkolün yok süratim de yok ceza alma ihtimalim kaçtır
H
Hukuk Asistanı

Trafik kazasına karıştığınız durumda, karşı tarafın şikayeti sonucunda trafik polislerinin gelip rapor tutmaları ve şikayetçi olmaları durumunda ceza alma ihtimaliniz bulunmaktadır. Ancak, durumunuzun kanun maddelerine uygunluğu ve kusurunuzun derecesi ceza miktarını belirleyecektir.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 81. maddesine göre, trafik kazalarına karışanlar belirli yükümlülüklere sahiptir. Kazaya karışan kişilerin kaza yerinde durarak trafik güvenliği için gerekli tedbirleri alması, kazayı yetkili memurlara bildirmesi ve kaza yerinden ayrılmaması gerekmektedir. Ayrıca, kazada ölen, yaralanan veya maddi hasar varsa bu durumu değiştirmemeleri ve kimlik bilgilerini vererek göstermeleri de zorunludur. Eğer bu yükümlülüklere uymazsanız, para cezası ile cezalandırılabilirsiniz.

Ayrıca, Karayolları Trafik Kanunu'nun 82. maddesine göre, trafik kazalarında ilk yardım önlemlerini almak, yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna götürmek ve gerekli durumlarda zabıtaya haber vermek gibi yükümlülükler bulunmaktadır. Bu yükümlülüklere uymayanlar da para cezası ile cezalandırılır.

Dolayısıyla, yaşanan trafik kazasında karşı tarafın şikayeti sonucunda trafik polislerinin gelip rapor tutmaları ve şikayetçi olmaları durumunda, kusurunuzun derecesine ve kanun maddelerine uygunluğuna göre para cezası alabilirsiniz. Ancak, verdiğiniz bilgilere göre alkol kullanmadığınız, süratli gitmediğiniz ve ehliyetinizin olduğu belirtilmiş olup, durumunuzun incelenmesi sonucunda ceza miktarı belirlenecektir.

Sonuç olarak, trafik kazasına karıştığınız durumda karşı tarafın şikayeti sonucunda ceza alma ihtimaliniz bulunmaktadır. Ancak, kusurunuzun derecesi ve kanun maddelerine uygunluğu ceza miktarını etkileyen önemli faktörlerdir.

İlgili kanun maddeleri: Karayolları Trafik Kanunu'nun 81. ve 82. maddeleri.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 37 - sürücü belgesi alması zorunlu olmayanlarda aranacak şartlar

kanun: sürücü belgesi almaları zorunlu olmamakla beraber; bisiklet kullananların 11, elektrikli bisiklet ve elektrikli skuter kullananların 15, motorsuz taşıtları kullananlar ile hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur. durumları bu madde hükmüne uymayanlara araç kullandıran ve hayvanları tevdi edenler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 81 - trafik kazalarına karışanlar ile ilgili kurallar

kanun: trafik kazalarına karışanlar: a) hareket halinde iseler trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak, kaza mahallinde trafik güvenliği için gereken tedbirleri almak, b) kazada ölen, yaralanan veya maddi hasar var ise bu kaza trafiği, can ve mal güvenliğini etkilemiyorsa, sorumluluğun saptanmasında yararlı olacak kanıt ve izler dahil, kaza yerindeki durumu değiştirmemek, c) kazaya karışan kişiler tarafından istendiği takdirde kimliğini, adresini, sürücü ve tescil belgesi ile sigorta poliçe tarih ve numarasını bildirmek ve göstermek,* d) kazayı; yetkili ve görevli memurlara bildirmek, bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak, e) sürücüsü, mal sahibi veya ilgili kişilerin bulunmadığı sırada araç, eşya veya yüklere zarar veren sürücüler, zarar verdikleri araç, eşya veya mülkün sahibini veya ilgili kişileri bulmak, ilgilileri bulamadıkları takdirde durumu tespit etmek ve zarar verilen şey üzerine yazılı bilgi bırakmak, ilgili zabıtaya en kısa zamanda bilgi vermek, zorundadırlar. yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dahil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak suretiyle kaza yerinden ayrılabilirler. anlaşma hali dışında maddi hasarlı, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan veya birinci fıkranın (b) bendi hükümlerine uymayan sürücüler 7 200 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. bu maddenin diğer hükümlerine uymayanlar 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 87 - genel hükümlerin uygulanması

kanun: yaralanan veya ölen kişi, hatır için karşılıksız taşınmakta ise veya motorlu araç, yaralanan veya ölen kişiye hatır için karşılıksız verilmiş bulunuyorsa, işletenin veya araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibinin sorumluluğu ve motorlu aracın maliki ile işleteni arasındaki ilişkide araca gelen zararlardan dolayı sorumluluk, genel hükümlere tabidir. zarar görenin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında araçta taşınan eşyanın uğradığı zararlardan dolayı işletenin veya araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibinin sorumluluğu da genel hükümlere tabidir.

kanun türü: karayolları trafik kanunu

kanun maddesi: madde 82 - trafik kazalarında yükümlülük

kanun: karayollarında meydana gelecek trafik kazalarına hemen el konmasını, ölü ve yaralıların taşınmasını veya yaralıların tedavisini veya sanıkların yakalanmasını sağlamak için, a) kaza yerinden geçmekte olan veya kazaya karışmış bulunan araçların sürücüleri kaza mahallinde ilk yardım önlemlerini almaya ve en yakın zabıtaya veya sağlık kuruluşuna haber vermeye ve yetkililerin talebi üzerine yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna götürmeye, b) şehirlerarası akaryakıt istasyonlarında, sahipleri veya işletenleri, belirlenen standartlara uygun ilk yardım malzemesini her an kullanılabilir durumda bulundurmaya, c) tamirhane, servis istasyonu, garaj sahip ve sorumluları; tesislerine, ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan bir kaza geçirmiş olduğu belli olan veya üzerinde suç belirtisi bulunan bir araç gelince gecikmeksizin zabıtaya haber vermeye ve bunları bir deftere işlemeye, zorunludurlar. bu madde hükümlerine uymayanlar 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.