İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 461 - a. şikâyet ve itiraz
kanun: ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi ve her ilgili, vasinin eylem ve işlemlerine karşı vesayet makamına şikâyette bulunabilir. vesayet makamının kararlarına karşı tebliğ gününden başlayarak on gün içinde denetim makamına itiraz edilebilir.
kanun türü: ceza muhakemesi kanunu
kanun maddesi: madde 158 - ihbar ve şikâyet
kanun: (1) suça ilişkin ihbar veya şikâyet, cumhuriyet başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. (3) yurt dışında işlenip ülkede takibi gereken suçlar hakkında türkiye'nin elçilik ve konsolosluklarına da ihbar veya şikâyette bulunulabilir. (4) bir kamu görevinin yürütülmesiyle bağlantılı olarak işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluş idaresine yapılan ihbar veya şikâyet, gecikmeksizin ilgili cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. (5) ihbar veya şikâyet yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü olarak yapılabilir. (6) ihbar ve şikâyet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması veya ihbar ve şikâyetin soyut ve genel nitelikte olması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilir. bu durumda şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilemez. soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar, varsa ihbarda bulunana veya şikâyetçiye bildirilir ve bu karara karşı 173 üncü maddedeki usule göre itiraz edilebilir. itirazın kabulü hâlinde cumhuriyet başsavcılığı soruşturma işlemlerini başlatır. bu fıkra uyarınca yapılan işlemler ve verilen kararlar, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. bu kayıtlar, ancak cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından görülebilir.* (7) yürütülen soruşturma sonucunda kovuşturma evresine geçildikten sonra suçun şikâyete bağlı olduğunun anlaşılması halinde; mağdur açıkça şikâyetten vazgeçmediği takdirde, yargılamaya devam olunur.
kanun türü: türkiye cumhuriyeti anayasası
kanun maddesi: madde 74 - vii. dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı
kanun: vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla türkiye'de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve türkiye büyük millet meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu gecikmeksizin, dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir. herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. türkiye büyük millet meclisi başkanlığına bağlı olarak kurulan kamu denetçiliği kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. kamu başdenetçisi türkiye büyük millet meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir. ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan aday seçilmiş olur. bu maddede sayılan hakların kullanılma biçimi, kamu denetçiliği kurumunun kuruluşu, görevi, çalışması, inceleme sonucunda yapacağı işlemler ile kamu başdenetçisi ve kamu denetçilerinin nitelikleri, seçimi ve özlük haklarına ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir.
kanun türü: icra ve iflas kanunu
kanun maddesi: madde 16 - şikâyet ve şartları
kanun: kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere icra ve iflâs dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hâdiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikâyet olunabilir. şikâyet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır. bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikâyet olunabilir.