İlgili Kanun Maddeleri:
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 301 - i. dava hakkı
kanun: çocuk ile baba arasındaki soyağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. babalık davası, cumhuriyet savcısına ve hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 329 - iii. dava hakkı
kanun: küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir. ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için gereken hâllerde nafaka davası, atanacak kayyım veya vasi tarafından da açılabilir. ayırt etme gücüne sahip olan küçük de nafaka davası açabilir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 337 - iii. ana ve baba evli değilse
kanun: ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.
kanun türü: türk medeni kanunu
kanun maddesi: madde 304 - iv. ananın malî hakları
kanun: ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir: 1. doğum giderleri, 2. doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, 3. gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler. çocuk ölü doğmuş olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir. üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.