halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Yurtdışında hapis cezasına çarptıırılan birisi hapisten kaçıp Türkiye kaçıp Türkiye'de yaşayabilir mi bu yasal mı?
H
Hukuk Asistanı

Yurtdışında hapis cezasına çarptırılan birisinin hapisten kaçıp Türkiye'ye kaçması ve Türkiye'de yaşaması durumu hukuki açıdan değerlendirildiğinde, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri olan Madde 59 ve Madde 9 önemli rol oynamaktadır.

Türk Ceza Kanunu Madde 59'a göre, işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen yabancı bir kişinin durumu, cezasının infazı tamamlandıktan sonra sınır dışı edilme işlemleriyle ilgili olarak içişleri bakanlığına bildirilir. Bu durumda, yurtdışında hapis cezasına çarptırılan bir kişinin Türkiye'ye kaçması durumunda, sınır dışı edilme işlemleriyle karşılaşabilir ve Türkiye'de kalması yasal olarak mümkün olmayabilir.

Ancak, Türk Ceza Kanunu Madde 9'a göre, Türkiye'de işlediği suçtan dolayı yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olan bir kişi, Türkiye'de yeniden yargılanır. Dolayısıyla, yurtdışında hapis cezasına çarptırılan bir kişinin Türkiye'ye kaçması durumunda, Türkiye'de hakkında verilen hüküm yeniden değerlendirilebilir ve adli süreç yeniden başlayabilir.

Sonuç olarak, yurtdışında hapis cezasına çarptırılan birisinin hapisten kaçıp Türkiye'ye kaçması durumu yasal olarak karmaşık bir süreçtir. Ancak, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda, kişinin durumu sınır dışı edilme işlemleriyle sonuçlanabilir veya hakkında verilen hüküm yeniden değerlendirilebilir.

Net Cevap: Yurtdışında hapis cezasına çarptırılan birisinin hapisten kaçıp Türkiye'ye kaçması yasal olarak karmaşık bir süreçtir ve sınır dışı edilme ihtimali bulunmaktadır.

İlgili Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu Madde 59, Madde 9.

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 292 - hükümlü veya tutuklunun kaçması

kanun: (1) tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) bu suçun, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (3) bu suçun, silahlı olarak ya da birden çok tutuklu veya hükümlü tarafından birlikte işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir katına kadar artırılır. (4) bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi durumunda, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur. (5) bu maddede yazılı hükümler, ceza infaz kurumu dışında çalıştırılan hükümlüler ile hapis cezası adlî para cezasından çevrilmiş olanlar hakkında da uygulanır. (6) kısa süreli hapis cezasının özel infaz şekillerinin gereklerine uymayan hükümlü hakkında bir aydan iki aya kadar hapis cezasına hükmolunur; geriye kalan ceza da ayrıca çektirilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 294 - kaçmaya imkan sağlama

kanun: (1) gözaltına alınanın veya tutuklunun kaçmasını sağlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) hükümlünün kaçmasını sağlayan kişi, çekilecek olan hapis cezasının süresine göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. ancak, hükümlünün cezası; a) müebbet hapis cezası ise, beş yıldan sekiz yıla, b) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ise, sekiz yıldan oniki yıla, kadar hapis cezasına hükmolunur. (3) bu suçların, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır. (4) kaçması sağlanan kişi sayısının birden fazla olması halinde, bu sayı göz önünde bulundurularak, verilecek ceza üçte birden bir katına kadar artırılır. (5) bu suçların gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün muhafaza veya nakli ile görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza, üçte biri oranında artırılır. (6) bu suçların üstsoy, altsoy, eş veya kardeş tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında indirilir. (7) bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin veya kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi durumunda, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur. (8) gözaltına alınan, tutuklu veya hükümlünün, muhafaza veya nakli ile görevli kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmasından yararlanarak kaçması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 59 - sınır dışı edilme

kanun: (1) işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilen yabancı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına veya koşullu salıverilmesine karar verildikten ve her halde cezasının infazı tamamlandıktan sonra, durumu, sınır dışı işlemleriyle ilgili olarak değerlendirilmek üzere derhal içişleri bakanlığına bildirilir.

kanun türü: türk ceza kanunu

kanun maddesi: madde 9 - yabancı ülkede hüküm verilmesi

kanun: (1) türkiye'de işlediği suçtan dolayı yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olan kimse, türkiye'de yeniden yargılanır.