halkHukuk: herkes için hak,
herkes için hukuk, her zaman adalet

S
Sen
Boşanmadan ziynet borcundan dolayı maaşına haciz gelmiş eski esim de bana borcu var benden kesilen parayı haciz koydurup avukati parayı cekmeden kendi dosyama aktarılmasını isteyebilirmiyim
H
Hukuk Asistanı

Eski eşinizden ziynet borcu sebebiyle maaşına haciz konmuş olsa dahi, size olan borcundan dolayı kesilen parayı kendi dosyanıza aktarabilmek için hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Türk Medeni Kanunu'nun 198. maddesine göre, eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse, hâkim onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir. Dolayısıyla, eski eşinizin size olan borcunu ödemediği durumda, hâkime başvurarak kesilen paranın size aktarılması yönünde karar alınmasını talep edebilirsiniz.

Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 210. maddesi uyarınca, mal ortaklığını kabul etmiş eşlerden birine karşı icra takibinde bulunan alacaklı, haczin uygulanmasında zarara uğrarsa, hâkimden mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir. Bu durumda, kesilen paranın size aktarılması için hâkime başvurabilir ve mal ayrılığına karar verilmesini talep edebilirsiniz.

Son olarak, İcra ve İflas Kanunu'nun 175/1-c maddesi gereğince, borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kişi, ödeme yaptığı tutarı geri talep edebilir. Dolayısıyla, eski eşinizin size olan borcundan dolayı kesilen paranın kendi dosyanıza aktarılması için icra takibine itiraz etme ve ödeme yapılan tutarın iadesini talep etme hakkınız bulunmaktadır.

Netice olarak, eski eşinizin size olan borcundan dolayı kesilen paranın kendi dosyanıza aktarılması için hâkime başvurabilir, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda mal ayrılığına karar verilmesini talep edebilir ve icra takibine itiraz ederek ödeme yapılan tutarın iadesini talep edebilirsiniz.

İlgili kanun maddeleri: TMK 198. - TMK 210. - İİK 175/1-c

İlgili Kanun Maddeleri:

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 210 - 2. hacizde

kanun: mal ortaklığını kabul etmiş eşlerden birine karşı icra takibinde bulunan alacaklı, haczin uygulanmasında zarara uğrarsa, hâkimden mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir. alacaklının istemi her iki eşe yöneltilir. yetkili mahkeme, borçlunun yerleşim yeri mahkemesidir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 198 - iv. borçlulara ait önlemler

kanun: eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse, hâkim onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir.

kanun türü: icra ve iflas kanunu

kanun maddesi: madde 175 - c) istirdat davası

kanun: iflâs takibine itiraz etmemesi yüzünden borçlu olmadığı bir parayı ödeyen kimse 72 nci madde uyarınca geri almak hakkını haizdir.

kanun türü: türk medeni kanunu

kanun maddesi: madde 211 - 3. eski rejime dönme

kanun: alacaklı tatmin edildiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, mal ortaklığının yeniden kurulmasına karar verebilir. eşler, mal rejimi sözleşmesiyle edinilmiş mallara katılma rejimini kabul edebilirler.